fbpx

Átadták a Psota Irén emlékparkot

Psota Irén gyermekkori lakóhelye, egyes források szerint szülőháza, a Tömő utca 23/a helyén emlékparkot adtak át.

A kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről, egyben a nemzet színészéről elnevezett Psota Irén emlékparkban színes növénytakaró, cserjék, fák és trópusi faanyagból készült, kényelmes ülőhelyek kaptak helyet, a központi teret pedig egy vízfelületre felfutó, krómacél hatást keltő szobor teszi teljessé. A figuratív és nonfiguratív elemekkel ötvözött installációt Psota Irén aláírása és a színházi függöny lebbenése ihletette. 

A Baróthy Anna vezető tervező irányításával működő S39 Hybrid Design és Krauth Vera projektvezetése mellett megalkotott, Kelemen Zénó szobrászművész által kivitelezett, több mint 3,5 méter széles szobor a park központi eleme. A Corvin sétányon az elmúlt években megjelent Gömböc, Dual és Triptichon szobrokat a Futureal úgy helyezte el a sétálóutcában, hogy a Psota Irén emlékpark felé irányítsák az arra járókat.

Psota Irén emlékparkban leleplezett installáció

A Psota Irén emlékparkkal egyidőben a Corvin Innovation Campus közelmúltban átadott első üteme is egy légies, lendületes hatású installációval bővült, szintén az S39 Hybrid Design tervei által. A bejáratánál található lobbyt és az irodaház belső kertjét egy, a mennyezeten végighullámzó alkotás kapcsolja össze. Az oszlopcsoportok körül dupla végtelenjel formában futó, vörösréz szalagokból álló szobor célja a két markánsan elkülönülő területet lágyabban összemosni úgy, hogy a monumentális pillérek és a mennyezet egyaránt új szerepet kapjanak. Különleges kialakításuknak és rögzítésüknek köszönhetően a több mint 200 kilogramm össztömegű installáció szinte lebeg a hatalmas térben.

A POKET könyvek sorozatának 48. darabja, A Psota! szerkesztett válogatás a színésznő önéletrajzi írásából, amely színház-, de akár nőtörténeti dokumentumként is olvasható. Recenziónk a kötetről itt olvasható.

Fotók: Noguchi

A rovat további cikkei