Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait: a legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon megrendezett pénteki, díjátadóval egybekötött évadzárón Benkő Nóra igazgató felidézte a nyári szezon csaknem négy hónapon át tartó programsorozatát, amelyben mintegy 80 eseménnyel várták a közönséget. A szezon operett-bemutatója, tánc- és színházi előadásai, koncertjei, gyerekprogramjai és egyéb rendezvényei mintegy 40 ezer nézőt vonzottak.

A jövő évad terveiről elmondta: a gyermek- és ifjúsági programok még nagyobb szerepet kapnak a műsorban. Jövőre is szerveznek koncerteket, de elsősorban a színházakhoz kapcsolódó zenei eseményeket terveznek. A későbbiekben alternatív játszóhelyet is szeretnének létrehozni. Arról is beszélt, hogy a színházi előadások a program legfontosabb elemei, és az eddigiek mellett további színházakkal is terveznek együttműködést.

Kiemelte: jövőre százéves lesz a színház, a jubileumra saját produkcióval készülnek, amelynek megírására Nyáry Krisztiánt kérték fel.

A szezon végén lezajlott Városmajori Színházi Szemlén hat nem budapesti színház előadása mutatkozott be telt házak mellett.

Karácsony Gergely főpolgármester a vidéki és határon túli színházak támogatásának és a játéklehetőségek biztosításának fontosságáról beszélt. Mint mondta, Budapestre úgy tekintenek, mint a nemzet fővárosára. A Városmajori Színházi Szemle szerepéről szólva kiemelte: fontos, hogy a határon túli és a vidéki színházakat megismerhessék a budapestiek, hogy Budapest összekösse ezeket a társulatokat. A Városmajori Szabadtéri Színpad egy kicsit a nemzet színházává válik ezeken a napokon, mondta, hozzátéve: büszke arra, hogy Budapest ilyen típusú rendezvényeknek is otthont ad.

A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogram darabjait, amelyben a Napnyugat Expressz, a Figaro házassága, az Ünnep, a Fekete Péter, a Parasztopera és a Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! című előadás vett részt.

A nagyváradi, budaörsi, miskolci, szabadkai, újvidéki és szombathelyi társulatok produkcióit négyfős szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Ráckevei Anna színművész, Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója, Horváth János Antal író, rendező és Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

A legjobb női főszereplő díját Pármai Csilla nyerte el a Fekete Péter című darabban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját megosztva kapta Kocsis Pál és Róbert Gábor, akik a Mohácsi János rendezte Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! című darabban játszottak. A legjobb női mellékszereplő díját a szintén ebben a darabban játszó Alberti Zsófia kapta. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Kiss Tamásnak ítélték oda, aki a Napnyugat Expressz című előadásban lépett színpadra.

A közönség a Városmajori Szabadtéri Színpad honlapján szavazhatott a közönség az idei színházi szemle legjobb előadására. A versenyprogramban bemutatott hat produkcióra csaknem 550 szavazat érkezett, amelyből a legtöbben, 316-an a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadását, a Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! című színdarabot találták a legjobbnak.

A főváros önkormányzata által felajánlott, Budapest a fiatal tehetségekért díjat a szakmai zsűri Trabalka Cecília színművésznek ítélte oda a Napnyugat Expressz című darabban való játékáért.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a díjat átadva elmondta: a Budapest a fiatal tehetségekért programot a fővárosi önkormányzat olyan fiatalok elismeréseként hívta életre, akik látásmódjukkal, kreatív és innovatív gondolkodásukkal irányt mutathatnak a jövő nemzedékének. A díjat különböző művészeti ágakban alkotó ifjú tehetségek vagy formációk kapják.

A főváros a biztonságos hátteret igyekszik megteremteni a budapesti kulturális élet szereplőinek. „Hiszen nincs szabadság, nincs alkotóerő, sem tehetséggondozás biztonság nélkül” – mondta, kiemelve: városvezetőként azon kell dolgozniuk, hogy ez a biztonság a legszélesebb körben elérhetővé váljon, a kultúra a legtöbb ember számára hozzáférhető legyen.

A nyitóképen jelenet a Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! című színdarabból. Fotó: Mészáros Zsolt