_D0A7297_Copy

Idén kiemelkedően sokan, 23-an részesültek állami zenei ösztöndíjban. Fischer Annie zenei előadó-művészeti díjban 13 hangszeres és énekes szólista, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban hét zeneszerző, zenetudós Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban három fiatal jazzmuzsikus részesült. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, 2017. január 1-től december 31-ig szól.

 

_D0A7083_Copy

Az állami zenei ösztöndíjak díjátadó gálakoncertjén a korábbi és jelenlegi ösztöndíjas művészek léptek fel a Zeneakadémián, köszöntőt mondott és az ösztöndíjakat átadta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Megjegyezte: a tehetség nem elég a sikerhez, fontos, hogy segítsük is a fiatalokat céljaik elérésében. Az ösztöndíjak névadóiban is található közös pont: ?példaképeink józanságban, szorgalomban, pályatársaik segítésével emelkedtek ki a többiek közül. A komolyzenei ösztöndíjak átadásával ezt a példát követjük, építünk tehetségeinkre, hogy közvetítővé, a zene tolmácsaivá váljanak.?

 

_D0A7187_Copy

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a gálakoncerten hangsúlyozta: ?Kiemelkedően tehetséges előadókat hallhattunk a díjátadón, amely azt is bizonyítja, az ösztöndíjrendszer valódi motivációt és lehetőséget ad egy sikeres művészi életpálya elindításához.? Hozzátette: soha nem látott érdeklődés tapasztalható az ösztöndíj iránt, idén ugyanis hat-hétszeres túljelentkezés volt. Nem véletlen ez a népszerűség, ugyanis az ösztöndíj a pénzügyi támogatás mellett a koncertszervezők bevonásával megjelenési lehetőséget is biztosít, amellyel a fiatal művészpalánták fellépési rutint szerezhetnek. Ehhez kapcsolódva Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője bejelentette, hogy az állami ösztöndíjasok fellépnek idén már több fővárosi rendezvényen, így ott lehetnek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjain is.

 

A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat, melyet a következő években kibővített a jazz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segíti a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb három ízben ítélhető meg újra.

Az ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft, pénzügyi lebonyolítója pedig a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén is.

 

 

2017. évi ösztöndíjasok

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj zeneszerzők, zenetudósok részére

 

A pályázatra 11 pályamunka érkezett, hat ösztöndíj adható, 50 százalékig felezhető a kiadható ösztöndíjak száma.

 

_D0A7204_Copy
Alpár Balázs zeneszerző


Teljes ösztöndíjban részesül (5 fő):

1. Alpár Balázs ? zeneszerző

2. Bíró Viola ? muzikológus

3. Kekkné Horváth Adél ? muzikológus

4. Szabó Ferenc János ? muzikológus

5. Virágh András Gábor ? zeneszerző

 

Megosztott ösztöndíjban részesül (2 fő):

1. Bukáné Kaskötő Marietta ? muzikológus

2. Ránki András ? muzikológus

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj

 

A 2017. évi Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjra 69 pályázat érkezett, kilenc teljes ösztöndíj adható, 50 százalékig felezhető a kiadható ösztöndíjak száma

 

Teljes ösztöndíjban részesül (5 fő):

1. Csabay Domonkos ? zongoraművész

2. Molnár Anna ? mezzoszoprán énekművész

3. Osztrosits Eszter ? hegedűművész

4. Nyári László ? hegedűművész

5. Szabó Marcell ? zongoraművész

 

_D0A7058_Copy
Duleba Lívia fuvolaművész


Megosztott ösztöndíjban részesül (8 fő):

1. Baranyai Barnabás ? gordonkaművész

2. Duleba Lívia ? fuvolaművész

3. Janca Dániel ? ütőhangszerek

4. Kalafszky Adriána ? szoprán énekművész

5. Mészáros Zsolt Máté ? orgonaművész

6. Orbán Kornélia ?hárfaművész

7. Pregun Tamás ? zongoraművész

8. Staszny Zsófia Mária ? szoprán énekművész

 

Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíj

 

A 2017. évi 18 pályamunka érkezett, három ösztöndíj adható, 50 százalékig megosztható a kiadható ösztöndíjak száma.

_D0A7308_Copy
Karosi Júlia énekművész


Teljes ösztöndíjban részesül (3 fő):

1. Karosi Júlia énekművész

2. Ludányi Tamás szaxofon művész

3. Serei Dániel ütőhangszeres művész (dob)

Fotó: Csákvári Zsigmond