?Aki egyszer feláll ide a kapitányi hídra, az nem felejti el Csókakőt? ? mondta köszöntőjében Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója. Mint ismertette, 2013-ban a kaputornyot, 2014-ben pedig a kápolnát adták át, a régészek elsősorban olyan terveket álmodtak meg, amelyek élhetővé teszik a várat. Idén a kapitányi híd, az ágyúállás, a pénztárfülke, és a felüljáró újult meg. Ahogy fogalmazott, a számok magukért beszélnek, hiszen az utóbbi évek során az MNV Zrt. összesen 182 milliót költött a fejlesztésekre. A főigazgató szerint nem konzerválni kell a romokat, hanem inkább újra élettérré alakítani. ?Nem harcra, hanem várra fel? ? zárta szavait.

_DSC2949_Copy

Törő Gábor országgyűlési képviselő a környék turisztikai fontosságát hangsúlyozta. Majd köszönetet mondott L. Simon László miniszterhelyettesnek, aki nagy segítségére volt a pályázati lehetőségek feltárásában és lebonyolításában is. ?Olyan fejlesztési források jönnek a turizmusra, a gazdaságra és az egész történelmi borvidékre, amelyre méltán lehetünk büszkék? ? tette hozzá.

_DSC2822_Copy

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára fantasztikus kezdeményezésnek nevezte a Csókakőn történt fejlesztéseket, amely egységbe és szövetségbe kovácsolta a politikai vezetőket és a lelkes, helyi lokálpatriótákat. ?A környék hosszú távú fejlődésének az egyik legnagyobb lehetősége a táj adottságaira, az épített és a természeti környezet értékeire, valamint a borászati hagyományokra épülő turizmus? ? fogalmazott.

Fotó: Csákvári Zsigmond