Január közepétől fogadja a művészeket a felújított Galyatetői Alkotóház ? mondta el Hóvári János, a MANK főigazgatója az épület ünnepélyes átadásán.

Úgy fogalmazott, az alkotóház a kodályi szellemiség megőrzéséről is szól, ezért bár minden művészt szeretettel várnak, elsősorban zenészek érkezésére számítanak, hiszen az ő hagyományrendszerük fontos világa Galyatető.

Stuller András, a Galyatetőt is magába foglaló Mátraszentimre polgármestere elmondta, Galyatető Kodály Zoltán egyik kedvenc helye volt, sok időt töltött itt. A településen két évvel ezelőtt szobrot is avattak a zeneszerző tiszteletére, ahol a magyarországi kórusok színe-java jelen volt.

?Szeretnék majd olyan dallamokat és műveket hallani, amelyeket itt komponáltak Galyatetőn? ? fogalmazott.

A romos épületet 50 millió forint saját forrásból újíttatta fel a MANK: a jövő évtől kezdve egyszerre nyolc művész alkothat majd a házban.

A Galyatetői Alkotóház nem az első a MANK megújult és megszépült épületeinek sorában. Az elmúlt egy év során befejeződtek a munkálatok Szigligeten, Zsennyén és Mártélyon is: az alkotóházak régi pompájukban várják az alkotni vágyó művészeket.

Fotó: Szondi Krisztián