petofi_zenei_dij_tatrai_tibor_600x399.png
Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző átveszi az életműdíjatFotó: Rockstar Photographers

Az életműdíjat ? Bereményi Gézát és Demjén Ferencet követően ? idén Tátrai Tibor vehette át, aki a Hobo Blues Band Vadászat című klasszikusnak számító albumáról adott elő egy dalt az Ivan & the Parazollal közösen. A jelölés alapját a Petőfi Rádióban 2017. március 1. és 2018. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz fős szakmai testület.

Az év női előadója kategória négy jelöltje, Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Sena pár héttel ezelőtt azzal keresték fel a Petőfi Zenei Díj 2018 szervezőit, hogy mindnyájan lemondanak a jelölésükről, az ötödik nominált, Fábián Juli javára. E megható gesztus nyomán a Petőfi Rádió, az M2 Petőfi TV és a VOLT Produkció úgy döntött, idén posztumusz díjat adnak át ebben a kategóriában, amelyet Fábián Juli édesanyja vett át Vaszily Miklóstól, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától, a jelöltek pedig az énekesnő emlékére a Like a Child című dalát adták elő.
 


dbzol20180821023_600x399.png
Fluor Tomi (k) és Diaz (b), a Wellhello együttes tagjaiFotó: Balogh Zoltán/MTI

A kétórás show-ban egyedi produkcióval lépett színpadra a Cloud9+ és Járai Márk, a Kelemen Kabátban, Ákos, a brit vilgsztár: Sigala, a Nagy-Szín-Pad! 2018-as győztese, az Apey & the Pea, A DAL Akusztik verseny közönségszavazásának győztese, a Leander Kills, a show zárásaként pedig 100 lány ?üldözte? a színpadon a Wellhello csapatát.
 
?A Petőfi Zenei Díj indulásakor fontos szempont volt, hogy olyan közegben valósítsuk meg a díjátadó show-t, amelyben a főszereplők, a zenészek és a közönség is otthon érzik magukat. A STRAND Fesztivál először adott otthont a Petőfi Zenei Díjnak, de biztosra veszem, hogy jövőre ugyanitt találkozunk? ? mondta el Lobenwein Norbert, a Petőfi Zenei Díj és a STRAND Fesztivál egyik főszervezője.
 
A Petőfi Zenei Díj 2018 show-val elindult az idei STRAND Fesztivál, amely augusztus 26., vasárnap hajnalig várja vendégeit. A fesztiválon fellép többek között a Thirty Seconds to Mars, Robin Schulz, Rag?n?Bone Man, Fritz Kalkbrenner és a Petőfi Rádió legtöbb magyar kedvence. A STRAND Fesztivált augusztus 25., szombat este a Halott Pénz nagykoncertje, valamint a ?90-es évek legnagyobbjait felvonultató buli zárja, a SNAP!-pel a főszerepben.


dbzol20180821036_600x399.png
Marsalkó Dávid, a Halott Pénz énekese, miután átvette az év zenekarának járó díjatFotó: Balogh Zoltán/MTI

A Petőfi Zenei Díj 2018 díjazottjai:
Az év zenekara: Halott Pénz
Az év videóklipje: Rúzsa Magdolna ? Mosd Fehérre
Az év női előadója: Fábián Juli
Az év koncertje: Wellhello ? A hentesék, 2017. 06. 07., Budapest Park
Az év férfi előadója: Lukács László
Az év felfedezettje: Follow the Flow
Az év DJ-je: JumoDaddy
Az év dala: Pápai Joci ? Origo

Életműdíj: Tátrai Tibor