Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a díjátadó gála házigazdái a közönség soraiban köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát, Lévai Anikót, Orbán Viktor miniszterelnök feleségét, Pintér Sándor belügyminisztert, valamint a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagjait, a társalapítókat, illetve a szakmai testület tagjait, a médiapartnereket és a támogatókat. A gála házigazdái többek közt arról is szóltak, hogy a díj 10 éves jubileuma után, 2013-tól az OTP Bank vált a Prima Primissima Alapítvány gondozójává és finanszírozójává. Mindez olyan stabil hátteret jelent a díj és az azt gondozó alapítvány számára, amely biztosítja, hogy a Prima Primissima a jövőben is a magyarországi példaképek felkutatásának, felemelésének és elismerésének élharcosa legyen. Az OTP Bank mellett a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM, az FHB, a Docler Holding és a KAVOSZ Zrt. társalapítóként változatlanul a díj mellett áll.

15325200_1294589967244969_477002849362066919_o

 

?Azok munkáját ünnepeljük, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak, ország-, világ- és Európa-szerte ismert teljesítményt mutattak fel. Mindezt olyan területen, ahol nemcsak a munka, hanem az arra való felkészülés is hosszú tanulást, gyakorlást és lemondást igényel? ? emelte ki a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. ?A világban zajló történések rámutatnak arra, hogy mennyire fontos kultúránk megőrzése, fejlesztése, az abban tevékenykedők munkája és a hagyomány továbbvitele. Ez a nap nemcsak ünneppé, hanem tradícióvá is vált, amely remélhetőleg fennmarad és folyamatosan fejlődik? ? mondta el az elnök. ?Változásnak nézünk elébe a jövő évtől, amikor a potenciális díjazottak között már határon túl élő és dolgozó alkotókat, művészeket, tudósokat is megtalálunk majd függetlenül az állampolgárságuktól? ? hangsúlyozta Csányi Sándor, hozzátéve: az ő munkájuk, eredményeik is a magyar kultúrát gazdagítják, erősítik a nemzeti összetartozást.

 

Csányi Sándor kiemelte: nem terveznek és nem is kell változtatni az eredeti elhatározáson, amely szerint a díj kizárólag a teljesítményen alapul és minden politikai befolyásolástól mentes. Azt, hogy ezt a célt sikerült elérni, jól mutatja a díj növekvő elismertsége, és hogy ezt a kitüntetést a díjazottak büszkén viselik.

A Prima Primissimák fejenként 15 millió forint, míg a Primák ötmillió forint díjazásban részesülnek. A közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

A 2016. évi Prima Primissimák kategóriánként:

 

Magyar irodalom

Vámos Miklós író, műsorvezető

 

Magyar színház- és filmművészet

Marton László rendező

 

Magyar képzőművészet

Benkő Imre fotográfus

 

Magyar tudomány

Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista

 

Magyar oktatás és köznevelés

Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó iskola

 

Magyar építészet és építőművészet

Tima Zoltán építész

 

Magyar sajtó

Oplatka András történész, újságíró, műfordító

(Oplatka András a díjjal járó 15 millió forintot jótékony célra ajánlotta fel: az összeg egyik felét a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával, személyiségfejlesztésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány, a másik felét az Erdélyben hasonló missziót folytató Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kapja.)

 

Magyar sport

Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző

 

Magyar népművészet és közművelődés

Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer, fesztiváligazgató

 

Magyar zeneművészet

Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár

 

Közönségdíjas

Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező

 

A Kultúra.hu a Magyar színház- és filmművészet kategória nyertesével, Marton László rendezővel készült interjúját itt olvashatják.

 

A Kultúra.hu a Magyar irodalom kategória nyertesével, Vámos Miklóssal készült interjúját itt olvashatják.

Fotó: Prima Primissima-díj Facebook-oldala