„A családügynek és a kultúrának is arról kell szólnia, hogy jobbá tegyük nemzetünket, erősítsük fiataljainkat és családjainkat” – nyilatkozta a leendő miniszter, aki júliusban veheti át a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetését.

Budapest, 2024. június 11.
Az újonnan kinevezett Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Június 11-én Sulyok Tamás köztársasági elnöktől átvette kinevezését Hankó Balázs, aki július 1-től tölti be a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezető pozícióját.

A kormányzat weboldala szerint Hankó a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban érettségizett, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán diplomázott gyógyszerészként. 2005-ben summa cum laude minősítéssel PhD-fokozatot szerzett.  2010 és 2014 között a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának gyógyszerészeti tanácsadója. 2011 és 2016 között a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, később az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyógyszerészeti főigazgatói tanácsadója. 2017 és 2020 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd az Innovációs és Technológiai Minisztérium orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

2020 és 2022 között az Innovációs és Technológiai Minisztérium, majd a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, 2022 decemberétől felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára. A KIM vezetését Csák János minisztertől veszi át.

Az M1-nek és a Kossuth Rádiónak adott interjújában a leendő miniszter úgy nyilatkozott: „A Kulturális és Innovációs Minisztérium három erős pilléren áll: a magyar identitásunkat adó kultúrán, a hivatásformáló felsőoktatáson, szakképzésen és innováción, valamint a jövőt biztosító családügyön.” Szavai szerint a magyar kulturális támogatási rendszer egyike a legkiterjedtebbeknek a világon, és példaként hozta fel, hogy a közös működtetésben finanszírozott színházakra – melyekből vidéken harminc, Budapesten hetven is van – 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormányzat.

A versenyképesség és az identitásőrző közösségépítés által lesz vonzó a kultúra is – a felsőoktatáshoz és a gyermekvállaláshoz hasonlóan –, az ágazat eredményességét, hatékonyságát javítja többek között a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ felállása is – mondta a miniszter.

Hankó célként nevezte meg, hogy a magyar minőségi kultúra mindenki számára biztosítva legyen és a mindennapok részévé válhasson. A leendő miniszter kiemelte: a jövőben erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elindult programokat, mint például a Neumann János Program vagy a Petőfi Kulturális Program. Kiemelte: a családügynek és a kultúrának is arról kell szólnia, hogy jobbá tegyük nemzetünket, erősítsük fiataljainkat és családjainkat.