A szállítás utolsó darabjaiként trélerre tették a Janus Pannonius Múzeum két legnagyobb Csontváry-festményét (a 385×714 centiméteres Baalbek és a 362x516 centiméteres Mária kútja Názáretben képeket), és a Szépművészeti Múzeumba utaztatták őket.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a Csontváry170 kiállítás keretében együtt lesz látható a művész híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A festőgéniusz alkotásait legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 14-től három hónapig a Szépművészetiben lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén ötvenéves JPM Csontváry Múzeumba. Az együttes tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség.

Amíg a múzeum Csontváry-művei a fővárosban vendégeskednek, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum együttműködésének köszönhetően egy olyan, Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás lesz látható a pécsi JPM Csontváry Múzeumban, amely korábban nagy sikerrel mutatkozott be Budapesten, Rómában és Pekingben is.

Fotó: Deák Gábor / JPM