fbpx

Az Édes Anna bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Április 5-én, szerdán 19 órától a színház stúdiótermében kerül sor a Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye nyomán készült előadás bemutatójára Szabó K. István rendezésében. A regényt a rendező és Lőkös Ildikó dramaturg adaptálta. A címszerepet Román Eszter alakítja.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Szabó K. István rendező, aki első alkalommal dolgozott együtt a kolozsvári társulattal, így nyilatkozott az előadás kapcsán: „Kosztolányi regényének ideje az 1920-as évek, pontosabban az 1919-es év, az első világháborút követő időszak, a magyar történelem és politika káosza, amikor a határok ide-oda mozognak, a kormányok egy-két héten belül megbuknak. A kommunisták kerülnek hatalomra, majd távoznak, tőlük mások veszik át a hatalmat, szóval minden nagyon gyorsan változik. Azonban

van egy olyan probléma az Édes Annában, ami napjainkban is érvényes: sokan vannak, akik továbbra is elnyomva élnek. Létezik egy betegség a társadalmunkban, az elnyomás betegsége, amit nem tudunk legyőzni.

Szükségünk van arra az érzésre, hogy uraljuk a másikat. Ez a történet erre a csoportra fókuszál, és azt hiszem, hogy ez a téma univerzális és napjainkban is aktuális, és erről beszélnünk kell.”

Cári Tibor, az előadás zeneszerzője elmondta, hogy nem az volt az elsődleges számára, hogy az 1920-as évek zenei világát reprodukálja, inkább inspirálódott belőle: „Fontos dolog az előadásban, hogy a zene nemcsak a hangulatot teremti meg, de fontos üzeneteket is közvetít, véleményt alkot és ironizál, vagyis egyfajta kórusként funkcionál, a görög kórusokra emlékeztet.”

Az Édes Anna címszerepét Román Eszter alakítja, további szerepekben Kali Andrea, Bogdán Zsolt, Kiss Tamás, Sinkó Ferenc, Bíró József, Csutak Réka, Dimény Áron, Kicsid Gizella, Orbán Attila, Vindis Andrea, Albert Csilla, Varga Csilla, Kántor Melinda, valamint Tőtszegi Zsuzsa látható. Az előadás létrehozásában a rendező további alkotótársa volt Artūras Šimonis díszlettervező és Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező.

Nyitókép: Román Eszter a Kolozsvári Állami Magyar Színház Édes Anna előadásban. Fotó: Biró István

A rovat további cikkei