Az Egy zuhanás anatómiája című francia film nyerte el az Európai Filmakadémia legjobb európai filmért járó díját. A díjat december 9-én adták át.

A tárgyalótermi dráma, a krimi és a thriller jegyeit magán viselő filmet Cannes-ban mutatták be az idei évben, ahol két díjat, köztük az Arany Pálmát is elvitte. A francia mű nagy sikert aratott a közönség és a kritikusok körében, utóbbiak a főszereplő Sandra Hüller alakítását és a rendező Justine Triet munkáját emelték ki, Alfred Hitchcock filmjeihez hasonlítva az Egy zuhanás anatómiáját.

A Berlinben tartott díjátadót megelőzően októberben az Európai Filmdíjak odaítéléséért felelős szervezet öt nevezett filmet zsűriztetett 25 ország 24 egyetemén. A folyamat során minden intézmény előterjeszthette javaslatát a díjra. Végül decemberben az egyetemek által delegált hallgatók képviselői döntöttek egy Hamburgban tartott tanácskozáson a győztesről.

„A tárgyalótermi drámák műfaji dekonstrukciója során Triet magát az igazságot állítja a bíróság színe elé, csakúgy, mint a film főszereplője, Sandra. A valódi igazság és a hazug műviség közötti különbségtétel kérdése olyan jelenkori probléma, amely mindenkit érint, különösen a közösségi média befolyása alatt álló fiatalokat. Manapság már bármi kiragadható és kiforgatható akár egy magánbeszélgetésből, akár egy bensőséges kapcsolatból, amelyeket így bárki a saját igazságai szerint értelmezhet. A sok különböző és egymásnak ellentmondó ’igazság’ digitális korában Triet mesterien megmutatja, hogyan válunk mindannyian vakokká” – szólt a zsűri indoklása.

A filmről megjelent kritikánk itt olvasható.

https://kultura.hu/az-egy-zuhanas-anatomiaja-filmtorteneti-remekmu/

Az Egy zuhanás anatómiájában a feleséget alakító német Sandra Hüller nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat.  A legjobb európai színész díjával idén a dán Mads Mikkelsent tüntették ki A Fattyú (Bastarden) című filmben játszott szerepéért.

Az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját (Honorary Award) Tarr Béla magyar filmrendező vehette át. Az életműdíjat az Európai Filmakadémia idén Vanessa Redgrave brit színésznőnek ítélte oda.

Az Európai Filmdíjakat 36. alkalommal adták át, az Arena Berlinben megrendezett ünnepségen ezer vendég vett részt. Az idei Európai Filmdíjakra két magyar filmet is jelöltek: az év legjobb animációs film díjáért volt versenyben a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása. Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott műve pedig a legjobb rövidfilm díj jelöltjei között szerepelt.

Nyitóképen jelenet az Egy zuhanás anatómiája című filmből. Forrás: Mozinet