Új időszaki kiállítással indítja az évet az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött művészeti központ, a Hungarian Art & Business (HAB). A tárlat az Antal–Lusztig-gyűjtemény darabjaiból épül fel Gulyás Gábor kurátor válogatása nyomán, és április elejéig várja a látogatókat.

Új Kezdet. Remekművek huszonöt újat kezdő képzőművésztől című időszakos kiállítással várják az érdeklődőket januártól a HAB kiállítóterei. A 2024-es év indulásánál jogosan merül fel bennünk a kérdés: mit tartogat a jövő, miben lesz új vagy más az idei év, hogyan fedezhetünk fel új utakat, és tudunk-e változtatni azokon a dolgokon, amelyekre már nincs szükségünk? Az új tárlat ezekre a társadalmilag is fontos kérdésekre keresi a választ modern és kortárs művészeten keresztül, nagynevű hazai és nemzetközi alkotók munkái által. A Magyarország egyik legnívósabb magángyűjteményéből felépülő válogatást Gulyás Gábor kurátor állította össze.

„A nagy tehetségű művészek úgy alkotnak újat és mutatnak korábban nem látott megoldásokat, hogy közben a befogadóban katartikus hatást keltve esztétikai élményt nyújtanak. Az Antal–Lusztig-gyűjteményben pedig számos olyan mű található, amelyek alkotói elérték ezt a szintet” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója a tárlat anyaga kapcsán.

Olyan kimagasló művészek munkái láthatók a kiállításon, mint Csontváry, Gulácsy, Moholy-Nagy, Bukta, Hantaï vagy Hirst, azaz olyan alkotók, akik nem valamely irányzathoz tartozó csoport tagjaként lettek sikeresek, hanem kivétel nélkül képesek voltak egyfajta új kezdetet megvalósítani a képzőművészet világában.

A tárlat időszaka alatt, annak témájához illeszkedve a HAB több kiegészítő programmal is készül: az érdeklődők szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg, illetve kurátori vagy meghívott művészek általi tárlatvezetéseken vehetnek részt. Az első ilyen alkalommal Antal Péter, a gyűjtemény tulajdonosa és Vékony Délia művészeti igazgató vezetik körbe a látogatókat.

A nyitóképen érdeklődő nézi Moholy-Nagy László Női portré című művét az Új Kezdet – Remekművek huszonöt újat alkotó képzőművésztől című kiállítás sajtóbejárásán a Hungarian Art and Business (HAB) épületében Budapesten 2024. január 22-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI