A Kenyér Show Szeretet Fesztivál közös gasztro-élményekkel, zalai ízekkel, koncerttel, színházi programokkal és interaktív workshopokkal várja az érdeklődőket a festői zalai környezetben, Zalaszentlőrincen július 26-29. között.

„Nagyon szeretünk játszani és már megtapasztalhattuk azt is, mennyire különleges élmény, ha ebbe a közönséget is bevonhatjuk. A közös sütésen-főzésen, a színházi és zenés programokon és a felszabadító drámajátékokon keresztül egy kicsit közelebb kerülhetünk magunkhoz és a természethez” – mesélte a Kenyér Show Szeretet Fesztivál egyik ötletgazdája, Pokorny Lia, aki a fesztivál másik alapítójával, Gönczi Dorka mediátorral a zsúfolt, hangos fesztiválok helyett egy olyanról álmodozott, ami a kultúráról, a főzésről, az együttlétről, az elcsendesedésről, a beszélgetésekről és a valódi egymásra figyelésről szól.

„Az a célunk, hogy a résztvevők olyan programokon vehessenek részt ezen a három napon, amelyekről a hétköznapok rohanásában talán el is feledkeznek” – emelte ki a másik ötletgazda, Gönczi Dorka, hozzátéve, hogy nem véletlenül esett a választásuk Zalaszentlőrincre, amelyet már jól ismernek. Akárcsak a fesztiválnak otthont adó helyszín tulajdonosait, Gabriellát és Albertet, akik a gasztronómiai programok megvalósítását biztosítják.

„A tavalyi évben itt rendeztük meg az egyik Pokorny Pikniket. Elképesztő volt látni azt a közösséget, ami ott született. Láttuk, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolódások. Úgy éreztem, mintha a tündék földjén járnék. Végül a Piknikből valódi piknik kerekedett, hiszen a résztvevők közül sokan étellel-itallal érkeztek.” Lia hisz abban, hogy a közös főzés és étkezés összekapcsolja az embereket. Ráadásul köztudottan szívesen tölti az idejét a természetben, ahogyan Ötvös András, Gönczi Dorka és Varga Zsolt is. Négyen együtt járják az országot és a határon túli városokat a mediátor pár nagy sikerű Válótársas és a Munkatársas című előadásaival. Az országjárás, az evés és a közös alkotás adta az alapötletet, hogy belevágjanak a gasztronómiát, a kultúrát és a játékokat ötvöző Kenyér Show Szeretet Fesztivál megszervezésébe.

A szervezők naponta legfeljebb 20 főt várnak a július 26-án este kezdődő minifesztivál napközbeni programjaira (közös főzések, workshopok, interaktív játékok). Úgy tartják, ez az a lélektani határ, ahol megtörténhet a valódi egymásra figyelés, és velük együtt egyedi, egyszeri és megismételhetetlen közösséget hoznak létre. Az esti nyitott előadásokra (Pokorny Piknik, Szegénynek lenni, Füst) azonban 60 belépő kapható. De a Sümegi Vár Lovagi Arénájában megrendezendő, 2019 óta rendületlen sikerrel futó Válótársas című előadást július 27-én este akár több száz néző is megtekintheti.

A Kenyér Show Szeretet Fesztiválon minden napnak külön tematikája és felelőse lesz. Július 28-án Ötvös Andrásé a főszerep, aki itt mutatja be első önálló előadását Szegénynek lenni címmel, és a résztvevők a napközbeni workshopon kenyeret is süthetnek vele. A július 29-i nap pedig Pokorny Liát tükrözi, aki a közös rétessütés mellett a Füst című könnyed zenés estjével készül zárásképpen. „Akadnak a dalok között vicces, ártatlan, szexi és vamp szerzemények is, de alapvetően mindegyik derűs. Ez egy simogatóan könnyű este” – mondta Lia a Kenyér Show Szeretet Fesztivál utolsó napjának záróprogramjáról.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy az esemény felnőttbarát, hiszen szeretnék, ha a felnőttek, a szülők „valóban magukra tudnának figyelni” Zalaszentlőrincen, az esti előadásokra viszont már a 12 éven felülieket is várják.

Nyitókép: A fesztivál két szervezője, Gönczi Dorka (balra) és Pokorny Lia. Fotó: Kenyér Show Szeretet Fesztivál