fbpx

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő Norvégiában

Az amerikai filmes úttörő, William Selig 1898-ban készült rövidfilmjében két afroamerikai színész, Saint Suttle és Gertie Brown csókolózik egy jelenetben. Az egyetlen korábban ismert példány a Something Good – Negro Kiss című filmből Louisianában került elő egy gyűjtőtől 2017-ben és kulturális értékei miatt 2018-ban vették be az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

A filmben látható jelenet, amely két afroamerikai színész gyengéd vonzalmát ábrázolja, egy olyan korszakban készült, amikor a feketék életét gyakran kifigurázva mutatták be a filmvásznon. A norvégiai archívumban megtalált filmváltozat csókjelenete abban különbözik, hogy hosszabb és a színészeket nagyobb távolságról vette fel a kamera.

„A jelenet összetettebb, több minden előzi meg a csókot, esküdözés, visszautasítás és egyezkedés. Nem olyan tiszta, mint az amerikai változat, de többet látunk a színészekből és a viselkedésükből” – magyarázta Eirik Frisvold Hanssen, a norvég Nemzeti Könyvtár filmszekciójának vezetője. A ritka felvételt egy fiatal norvég férfi vitte haza Norvégiába, aki annak idején Amerikában vásárolta meg ezt a példányt. A film a könyvtár gyűjteményének egyik legrégibb darabja.

Nyitókép forrása: Wikipedia

A rovat további cikkei