fbpx

Az első kettő lett a legjobb európai független film

A legjobb európai független drámai játékfilm díját nyerte el a hazai mozikban már látható magyar romantikus film, Az első kettő az Európai Független Filmfesztiválon (ÉCU), Párizsban.

Az első kettőt azzal az őszinte szándékkal készítettük az alkotótársaimmal, hogy a lehető legszélesebb közönséghez juttassuk el a két szerelmes, ám közös életük legnagyobb próbatétele előtt álló fiatalról szóló történetünket. Az ÉCU pedig az a platform, ahol erre a legjobbak az esélyek a nemzetközi forgalmazás szempontjából. Boldog vagyok, hogy idén nem csak bemutatkozhattunk ezen az egyedülálló megmérettetésen, hanem magunkra is irányíthattuk a figyelmet és ebben a rendkívül színvonalas, a világ legfrissebb független filmjeiből széles merítést nyújtó seregszemlén az első helyen végezhetünk a játékfilmes kategóriában a drámai alkotások közt” – mondta el Szövényi-Lux Balázs, aki személyesen vette át az elismerést. Hozzátette, hogy Az első kettő hamarosan Amerikában versenyez a Myrtle Beach Film Festivalon, ahol legjobb film és legjobb idegen nyelvű film kategóriákban jelölték.

Az április 13-tól a hazai mozikban is látható filmben egy amerikai lány és egy magyar fiú távkapcsolata nem várt fordulatot vesz, amikor tervezett házasságuk váratlanul kudarcba fullad. A szerelmeseknek egy napja marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, melyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást. Közben elfogy az asztalról a családi ebéd, megtelik a bőrönd, a repülő felszállási ideje pedig vészesen közelít.

A többségében angol nyelven készült, magyar feliratos Az első kettő forgatókönyvét a rendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve az Edinburgh-i Egyetemen diplomázó Szövényi-Lux Balázs írta. A történet a végső formáját Farkas Ádám és Danszki Fruzsina dramaturgok segítségével nyerte el. A főszereplőket Hannah Saxby és a Brazilokban, illetve a Foglyokban is látott Bergendi Barnabás alakítja. Mellettük feltűnik még a filmben Nyakó Júlia, Drahota Andrea és Schmidt Sára is.

A színes és fekete-fehér jeleneteket is tartalmazó filmet Vass Gergely, a Virágvölgy operatőre fényképezte. A produceri feladatokat, a Umbrella és a Cinesuper együttműködésével Farkas Ádám, Felszeghy Ádám, Mártonffy Zoltán, Nagy László és Szövényi-Lux Balázs látta el. A vágó Kovács Dávid és Szövényi-Lux Balázs volt, míg a látvány Bobor Ágnes és Barta Borbála munkáját dicséri.

Fotó: Szövényi-Lux Balázs az ÉCU díjával

A rovat további cikkei