Lucien Hervé, a magyar származású francia fotográfus fényképeiből nyílt kiállítás Zürichben. A Le Corbusier által tervezett műemlék pavilonban látható fotók a svájci születésű francia építész munkásságát állítják párhuzamba más építészek munkáival.

Lucien Hervé fotóit a Le Corbusier által tervezett pavilonban mutatják be. Fotó: Museum für Gestaltung Zürich
Lucien Hervé fotóit a Le Corbusier által tervezett pavilonban mutatják be. Fotó: Museum für Gestaltung Zürich

A zürichi kiállításon a Hódmezővásárhelyen született Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) életművének ismert és korábban be nem mutatott fényképei is láthatók. A képválogatás eredeti dokumentumok alapján idézi fel Hervé korábbi, saját tervezésű kiállításait is. Lucien Hervé fotói Le Corbusier munkáit különböző kultúrák és korszakok épületeivel, illetve huszadik századi építészek, köztük Ludwig Mies van der Rohe, W. M. Förderer, Jean Prouvé, Oscar Niemeyer vagy Jean Nouvel alkotásaival állítják párhuzamba.

A magyar származású fotóművész 1949 végén találkozott először az emblematikus építésszel. A fotográfusban és Le Corbusier-ben azonos érdeklődés mutatkozott a népi és az ókori építészet, valamint a természet iránt – mondta el Gebauer Imola művészettörténész, a kiállítás kurátora. Az építész, aki számára a magyar származású fotós minimalista látásmódja új dimenziót nyitott építészetének ábrázolásában, azt mondta Hervének: „Önnek építészlelke van”, és felkérte, legyen a hivatalos fotográfusa.

Később más építészek is felkérték Hervét épülőfélben lévő vagy kész épületeik fotózására. Olyan alkotók, akik nagyra értékelték a fotográfus szigorú geometriai formák és éles fény-árnyék jellemezte fekete-fehér kompozícióit – folytatta a művészettörténész.

A kiállítást még különlegesebbé teszi, hogy Lucien Hervé fotóit egy Le Corbusier által tervezett épület fogadja be. A Le Corbusier-pavilon 1967-es megnyitása óta működik kiállítási helyszínként. A Zürichi-tó partján álló, mintegy 650 négyzetméter alapterületű, négyszintes épület az építész utolsó alkotása és az egyetlen, amely fémből és fából épült.

Az Épített fény című kiállítás május 3-tól november 25-ig látogatható.