fbpx

Az évszázad felfedezése: középkori kincsek a Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt

A térség római kor utáni életébe ad értékes betekintést azoknak a koraközépkori kincseknek a tömkelege, amelyekre a Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt talált sírokban bukkantak régészek.

A szakemberek „az évszázad felfedezésének” minősítették a leleteket, hiszen ez a koraközépkori temető az angolszáz régészet egyik legizgalmasabb felfedezése a 19. század óta, adta hírül a The Guardian.

A King’s College régészei által feltárt kiterjedt temetőben több mint 60 sírt találtak, amikor lebontották az egyetem 1930-as években épült épületcsoportját az angliai város nyugati részében, hogy új modern campust építsenek.

A sírokból mintegy 200 tárgyat, bronzbrosst, gyöngy nyakláncot, kardokat, anyagedényeket, üvegpalackokat tártak fel. Legtöbbjük a korai angolszáz korból (400-650) maradt fenn, de találtak vaskori szerkezetekre és római kori földmunkákra utaló bizonyítékokat is.

Az emberi maradványok páratlanul jó állapotban őrződtek meg. A térségre jellemző lúgos föld nem mállasztotta el a csontokat. Ennek köszönhetően modern tudományos technikákkal meg lehet majd határozni az elhunytak étrendét és DNS-ét, ami lehetővé teszi a családi kapcsolatok és az emberek vándorlásainak az elemzését.

Nyitókép forrása: Albion Archaeology

A rovat további cikkei