A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban nyílik meg Esterházy Marcell Timelines című kiállítása augusztus 26-án. A tárlat a magyar történelemre, az emlékezésre, az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál.

Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszában az Esterházy család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel. Munkáiban jellemzően ezekkel a családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket.

Életművének e részében élesen veti fel a múlt megismerhetőségének kérdését, a megismerés motivációját, a történelem és az igazság kapcsolatát. Azzal, hogy Esterházy Marcell felvállalja nézőpontja szubjektivitását, rámutat a történelmi értelmezések és nézőpontok sokféleségére, valamint az abszolút és a relatív idővonalak egymásmellettiségére és lehetséges összefonódásaira.


64d2126debf45d3efc9906b0.jpg
A kiállítás egyik darabja, az Esterházy Mátyás által lőtt vaddisznóagyar. Forrás: MODEM

A Timelines különlegessége, hogy egy olyan életmű-kiállítás, amely egyszersmind csoportos tárlat is. Az idővonalak sokaságát, azaz Esterházy Marcell munkáinak fő háttéranyagát a kiállítás terében egy rendhagyó „vezérlőközpontban” gyűjtötték össze, ahol időrendben, mégis sajátosan érzelmi alapon kerülnek egymás mellé a családi relikviák és portrék, valamint Esterházy Marcell alkotótársainak, művészbarátainak ehhez kapcsolódó munkái.

A komplex műtárgyegyüttes a 20. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál, bemutatja a személyes múltfeldolgozás folyamatát, rávilágítva egyúttal annak együttérző attitűdjére. A MODEM tárlatát Forgács Péter képzőművész, filmkészítő nyitja meg, kurátorai Don Tamás és Mucsi Emese.

A nyitóképen Esterházy Marcell The End of the Long March (A hosszú menet vége) című fotógráfiájának eredeti negatívja. Forrás: MODEM