Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint a 190 ezer négyzetméteres komplexum egyebek között hat kiállítócsarnokot, irodaépületet, bisztrót, éttermeket, üzleteket és egy szabadtéri színházat foglal magába.

A kultúrát és kikapcsolódást ötvöző Sarm es-Sejk-i Múzeum építését 2011-ben felfüggesztették, ám az elmúlt három évben újraindították a munkálatokat, amelyek eddig 600 millió egyiptomi fontot (11,7 milliárd forint) öleltek fel.

Vaziri szerint az intézmény várhatóan hatezer olyan műtárgynak ad majd otthont – ebből eddig több mint ötezret szállítottak át –, amelyek az ókori római és kínai civilizációkról mesélnek, valamint néhány modernkori alkotás is helyet fog kapni.

A főtitkár hozzátette, hogy a múzeum részleges megnyitójára néhány héten belül sor kerül. A múzeum gyűjteményének legértékesebb darabjai közé tartozik II. Thotmesz fáraó gránitból készült fejszobra, két facsónak, amelyek III. Szenuszert fáraóhoz kötődnek, valamint oroszlánkölykök, mongúzok, szkarabeuszok és madarak múmiái.