Filmklubot indít a Magyar Nemzeti Múzeum: február 29-től három hónapon keresztül havi egy alkalommal az ókori Rómával kapcsolatos híres filmek részleteit mutatják be és elemzik meghívott szakértők segítségével a Múzeum Római Lapidáriumában. A filmek Róma alapítása, a római társadalom, a vallás és a hitvilág, valamint a birodalom bukása köré szerveződnek.

Russell Crowe Gladiátor
Russell Crowe a Gladiátor című filmben

A filmklubra az ókori Rómáról szóló leghíresebb filmeket válogatták össze. Részleteket vetítenek a BBC Róma című sorozatából, a Trójából, a Gladiátorból, a Hannibálból, a Romulusból, a Spartacusból, de az Agora, a Brian élete, a Passió, a Satyricon, a Ben Hur, a Kleopátra, az Az utolsó légió, a Barbárok és a Quo Vadis egyes jelenetei is megelevenednek a közönség előtt. Ezeken a filmeken keresztül mutatják be, hogy mi a valóság és mi a filmes túlzás, meghívott szakértőkkel pedig elemeznek  többek között egy-egy harc- és csatajelenetet is.

A  Római Birodalom - szervezettsége, kultúrája és kiterjedtsége miatt – napjainkban is állandó és izgalmas téma. Annak ellenére, hogy az összeomlása óta rengeteget változott Európa, a hajdani birodalom komoly hatást gyakorol az életünkre manapság is. A filmek segítségével tehát arra is választ kaphatunk, hogy mi lehet a kortárs filmművészeti alkotások Róma-képe és üzenete az ókori világról.

A programsorozat állandó szakértői: Dr. Németh György, az ELTE BTK tanára, az MTA doktora; Dr. Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja, Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem docense; Dr. Kovács Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. A filmklub házigazdája Dr. Nagyernyei Szabó Ádám, a MNM régésze, szakmuzeológusa, egyetemi oktató, a moderátor pedig Gróf Boglárka múzeumandragógus lesz.

Az első alkalom február 29-én lesz 18.30-tól, amelynek témája: Róma alapítása és a birodalom kialakulása. További részletek itt.