Gustavo Pulitzer Finali, Gio Ponti és Nino Zoncada meg akarták újítani a hajózás koncepcióját,  ezért 1930 és 1960 között teljesen új típusú óceánjáró hajókat terveztek. Gustavo Pulitzer Finali szakított az art deco stílusirányzatának elavult hagyományaival. Az általa irányított trieszti Stuard stúdió rövid idő alatt megkerülhetetlenné vált. Hajózási berendezéseit korszerűség és könnyed elegancia jellemezte.

Gio Ponti lelkesedett Pulitzer irányzatáért. Őt a hajóépítő dizájn elméleti és gyakorlati síkon is lenyűgözte. Számos hajó belső terének kialakítása fűződik nevéhez. Munkáival nagyban hozzájárult a kortárs olasz építészet nemzetközi hírnevének megalapozásához. Nagy álma, az „óceánjáró teknős” a modern tengerjáró hajók úttörőjének számított. Világos elképzelése volt a hajók fejlődési irányáról: úgy vélte, az nem csupán közlekedési, hanem élvezeti értéket nyújtó eszköz is.

Nino Zoncada Ponti filozófiáját követve innovatívan ötvözte a művészi érzéket a szerkezeti szigorral. Pályafutása során ő tervezte a legtöbb Olaszországban épített hajó belső terét.

A három építész hajói „az olasz művészet kirakatává” váltak a világban. A tárlaton installációs totemoszlopokon lesznek láthatók az általuk tervezett hajók, hajóbelsők és berendezési tárgyak.

Forrás: Budapesti Olasz Kultúrintézet