Az olasz kulturális minisztérium megvásárolnaá és múzeummá alakítaná Pier Paolo Pasolini (1922-1975) író, költő, filmrendező és filozófus utolsó lakhelyét, egy 42 méter magas, négyszögletű középkori tornyot a Rómától északra fekvő Viterbo megyében.    

Az örökösök közölték, hogy nem tudják vállalni a 12 ezer négyzetméteres birtok és a rajta emelkedő, 185 négyzetméter összalapterületű torony fenntartását, ezért 800 ezer euróért (288 millió forintért) eladnák. A torony, amely egy 13. századi kastély maradványa, Chia település külterületén, erdők közt található egy dombon, tetejéről erdőségek borította lankákra nyílik pompás kilátás.

A chiai torony valaha olyan nemesi családok birtokában volt, mint az Orsinik vagy a Borghesék.

Pasolini 1970-ben vásárolta meg az építményt. Szívesen vonul oda vissza magányosan, csak legközelebbi barátai látogatták meg, köztük Bernardo Bertolucci és Ettore Scola.

A rendező legendás filmjének, a Máté evangéliumának forgatása közben szeretett bele a magányosan álló toronyba. Remetelakot alakított ki magának benne. Ott vetette papírra Olaj című regényét és Lettere luterane (Lutheránus levelek) című írását. Itt töltötte utolsó szilveszterét is.

Miután ismertté vált a Pasolini-birtok eladásának terve, a kulturális minisztérium jelezte, hogy nem szeretné, ha a helyet szállodává építenék át.

Nem hivatalos értesülések szerint a torony Pasolini-múzeumként működne az állam tulajdonában.

Nyitókép: Pier Paolo Pasolini, forrás: premiocomisso.it