Január 27-én délután öt órától az Elimo Duó koncertjét hallgathatjuk meg az Intézet Youtube-csatornáján. Giovanni Cardillo hegedűn és Francesco Buffa zongorán szólaltatja meg Aldo Finzi, Guido Alberto Fano, Alberto Gentili és Vittorio Rieti, a 2. világháború borzalmait átélt, zsidó származású zeneszerzők műveit.

Az emléknap kapcsán három filmet is elérhetővé tesznek. A Tanúk tanúi című dokumentumfilm az újmédia használatával alkotó olasz művészek és koncentrációs táborokban emléklátogatást tett olasz fiatalok találkozóját mutatja be.

Az ígéret földje című alkotás a Földközi-tengert közvetlenül a világháború után átszelő zsidókról szól, akik tömegével indultak útnak Olaszország partjairól, hogy új hazára leljenek Izraelben. Megtekintése regisztrációhoz kötött, belépőkódot a cinemamostre.iicbudapest@esteri.it címen lehet igényelni.

A harmadik filmet a Távmozi platformon nézhetik meg az érdeklődők. Az Anita B. című alkotás főszereplője egy magyar származású kamaszlány, aki túlélte Auschwitzot. A háború után az egyetlen életben maradt rokona, nagynénje fogadja be, aki azonban nyűgként éli meg az érkezését. Megtekintése regisztrációhoz kötött, belépőkódot a cinemamostre.iicbudapest@esteri.it címen lehet igényelni.

Végül a héten kezdődött a Primo Levi olasz-zsidó író munkásságának szentelt online beszélgetéssorozat, amelynek február 16-áig folytatódik, és epizódjai elérhetők a torinói Circolo Lettori oldalán, valamint az intézet Facebook-oldalán keresztül is.