Az olasz parlament alsóháza egyhangúlag megszavazott több mint tízmillió eurót a római holokausztmúzeum régóta halogatott felépítésére.

A szenátus már korábban megszavazta az összeget.

Idén négymilliót, 2024-ben és 2025-ben három-három millió eurót fordítanak erre, majd évi ötvenezer eurót szánnak az emlékhely fenntartására.

A soának szentelt múzeum terve 2005-re nyúlik vissza, akkor alakult meg az emlékközpontért felelős alapítvány. A projekt megvalósítását a jelenlegi kormány gyorsította fel Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter javaslatára. Az első fix összeget, tízmillió eurót a kormány márciusban különítette el a tervre.

A múzeum helyszíne a Torlonia hercegi család egykori római villájának parkjában lesz, amely az 1920-as és ’40-es évek között Benito Mussolini fasiszta vezér rezidenciájaként szolgált. Az építkezés jövő év elején kezdődik, és az előzetes terv szerint harminc hónapig tart.

A jeruzsálemi Jad Vasem múzeum adatai szerint az Olaszországban élő, több mint negyvennégyezer zsidóból csaknem nyolcezren lettek a holokauszt áldozatai.

A képen a múzeum látványterve.