A Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei vasárnap 11 órakor megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében – adta hírül közleményében az intézmény.

thumb_206709_default_big.jpg
A Magyar Állami Operaház épülete. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A vasárnapi Don Giovanni-előadás és a Máté-passió már zenekari és énekkari részvétellel kerül színpadra, és az Opera soron következő produkciói is az eredeti évadterv szerint szerepelnek a műsoron. Azokat, akik a bizonytalanságból adódóan nem indultak el korábban, az előadás közben is beengedik a Don Giovanni-produkcióra.

A közlemény szerint az Opera munkatársai számára az idei év második felében két részletben összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít, továbbá április és szeptember hónapban nettó 140–140 ezer forint cafeteriaemelést juttat. A felsorolt pluszjövedelmek beépülnek az eddigi járandóságokba.

A kollektív szerződés megfogalmazása az egyenként kitárgyalt, a tárakkal egyeztetett dokumentumok alapján még zajlik, és a felek elkötelezettek abban, hogy legkésőbb április 30-ig lezárják a kollektív szerződést és aláírják a sztrájkot végleg lezáró megállapodást.

A sztrájk eseményeit itt foglaltuk össze bővebben.