Jogi lépésekre készül a firenzei Uffizi képtár Jean Paul Gaultier francia divatháza ellen, mert engedély nélkül használta fel a múzeum gyűjteményéhez tartozó Botticelli Vénusz születése című festményt a termékein.

Az olasz képtár hétfőn sajtóközleményben számolt be a jogsértésről, amelyet a divatház azzal is elkövetett, hogy a ruhákat a honlapján és közösségi oldalakon is reklámozta. Mint hangsúlyozták,

az olasz jogban a köztulajdonról készült képek felhasználása engedélyhez és díjfizetéshez kötött.

A divatházat az Uffizi jogi osztálya már áprilisban hivatalos levélben szólította fel, amelyben a Vénusz-képekkel díszített ruhadarabok forgalomból való kivonását követelték, és sürgették, hogy a cég mielőbb vegye fel a kapcsolatot a múzeummal.

A divatház azonban nem tette meg a szükséges lépéseket a jogsértés rendezésére, ezért a múzeum most azt tervezi, hogy az engedély nélkül készült termékeket nemcsak kivonatja a forgalomból, hanem kártérítési pert is indít a divatcég ellen - közölte az Uffizi.

Sandro Botticelli (1445–1510) az olasz reneszánsz mestere, az Uffiziben látható két leghíresebb képe: a Vénusz születése és a Tavasz.

Nyitókép: Sandro Botticelli Vénusz születése (1485 körül, részlet)