fbpx

Az új londoni ABBA Arénában indult a svéd együttes Voyage-koncertturnéja

Az új londoni ABBA Arénában kezdődött el csütörtökön a svéd együttes Voyage-turnéja. A produkció különlegessége, hogy az együttes hetvenes éveikben járó tagjait digitális avatárjaik helyettesítik a színpadon.

LONDON 20220526 Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog and Benny Andersson arrive for the gala premiere of the ABBA Voyage concert at the ABBA Arena at Queen Elizabeth Olympic Park in London. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050 (Photo by PONTUS LUNDAHL / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

A zenekar tagjainak Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog és Anni-Frid Lyngstad 1970-es évekbeli digitális változatát motion-capture technológiával keltették életre virtuálisan. A négy zenész, akiknek utolsó közös fellépése mintegy negyven éve volt, csütörtökön együtt pózolt a nyitó koncert vörös szőnyeges premierjén.

„Mindannyian nagyon boldogok vagyunk, hogy újra Londonban lehetünk, nem is tudom, hány éve nem jártam itt” mondta el Faltskog, hozzátéve, hogy az ABBA mindig a szívében élt, és nem volt nehéz az együttes újraegyesítése, mert a zene mindig is a részük maradt.

Az ABBA a Star Wars alkotója, George Lucas által alapított Industrial Light & Magic 850 tagú csapatával dolgozott a projekten. Élő zenekar kíséretében az avatárok, vagyis az „ABBA-tarok” húsz dalt adnak elő a másfél órás Voyage című műsorban. 

Az ABBA igazi tagjai a közönség soraiban foglaltak helyet, de a koncert végén felmentek a színpadra, és onnan köszöntötték a nézőket.

A vendégek között volt Károly Gusztáv svéd király Szilvia királynővel, Kylie Minogue popsztár, Keira Knightley színésznő és Sadiq Khan, London polgármestere.

A koncertsorozat pénteken kezdődik. Az ABBA tavaly novemberben negyven év után jelentkezett a Voyage című új albummal, amely a slágerlisták élére került. Az 1972-ben alakult ABBA-nak a becslések szerint mintegy 385 millió lemeze kelt el, és világszerte rengeteg rajongója van. Az 1980-as évek elején oszlottak fel.

Nyitókép: Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog és Benny Andersson az ABBA Arénában. Fotó: TT News Agency via AFP/Pontus Lundahl

A rovat további cikkei