fbpx

Az UNESCO segítséget ígért az iraki kulturális örökség helyreállításához

A UNESCO háromnapos iraki látogatásra érkezett főigazgatója segítséget ígért a háború dúlta ország történelmi helyszíneinek helyreállításához.

Audrey Azoulay az Irak elleni amerikai hadművelet közelgő huszadik évfordulója előtt, hétfőn Bagdadban találkozott Mohammed az-Szudáni iraki miniszterelnökkel, és ellátogatott a főváros történelmi negyedeibe, valamint az bagdadi nemzeti múzeumba is, amelyet a háborús időkben kifosztottak. Az ország különböző történelmi helyszíneiről több tízezer műtárgyat loptak el.

Azoulay a múzeumban újságírók előtt hangsúlyozta: az UNESCO „elkötelezetten segíti Irakot az elmúlt évtizedekben elrabolt kulturális javak és műtárgyak visszaszerzésében”.

A múzeum gyűjteményének koronaékszere most az a 3500 éves agyagtábla, amelyen Gilgames eposzának egy része látható.

A táblát 30 évvel ezelőtt rabolták el egy iraki múzeumból, és két évvel ezelőtt szolgáltatta vissza az Egyesült Államok. Amerikából mintegy 17 ezer elrabolt műtárgy érkezett vissza Irakba. Az országban hat világörökségi helyszín található, köztük Babilon, amely Kr. e. 625 és 539 között volt az Újbabiloni Birodalom fővárosa, és olyan ókori uralkodók székhelye, mint Hammurapi és Nebukadnezár. Amikor az Iszlám Állam harcosai ellenőrzésük alá vonták Irak északi és nyugati területeinek nagy részét 2014-ben, megsemmisítették a Moszúli Múzeumot és Hatra, valamint Nimrúd ősi városokat, és hatalmas mennyiségű műkincset vittek ki illegálisan az országból.

Az elmúlt években a biztonságilag stabilizálódott Irakban folytatódtak a régészeti feltárások, és a nemzetközi támogatásnak köszönhetően megkezdődött a megrongálódott műemlékek, köztük a moszuli an-Núri-mecset helyreállítása. Moszul, az egykori bibliai Ninive az ókorban az Asszír Birodalom fővárosa volt, ma Irak északi részén áll. A 12. században épült an-Núri-nagymecsetet az Iszlám Állam terrorszervezetének dzsihádista harcosai robbantották fel, mielőtt az iraki erők visszafoglalták a várost. Azoulay iraki körútja alatt Moszulban, valamint a szintén az UNESCO világörökségi helyszínei között szereplő Erbílben is megfordul.

Képünkön Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója az Iraki Nemzeti Múzeumban, Bagdadban. Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP

A rovat további cikkei