bajazzok2_foto_csibi_szilvia_600x393.png
Bajazzók
Fotó: Csibi Szilvia

Fékezhetetlen szenvedélyek, házasságtörés, féltékenység és halálos bosszú egy szicíliai faluban húsvét vasárnapján. Pietro Mascagni a verismo egyik fő művét alkotta meg Parasztbecsület című egyfelvonásosával, amelynek váratlan sikerét később egyetlen művével sem tudta túlszárnyalni. Az Operaházban 2014-ben Georges Delnon rendezésében bemutatott előadás főszerepeit a Nagycsütörtökön kezdődő sorozatban Kamen Chanev (Turiddu), Komlósi Ildikó (Santuzza), Szegedi Csaba (Alfio), Kálnay Zsófia (Lola), valamint Balatoni Éva (Lucia) alakítja.


parasztbecsulet1_foto_nagy_attila_600x400.png
Parasztbecsület
Fotó: Nagy Attila

A Parasztbecsület legnépszerűbb párdarabja a New York-i MET 1893-as összeállítása óta a Bajazzók, amely ugyanarra a pályázatra készült, ahol Mascagni darabja nyerte el az első díjat. A Leoncavallo által is személyesen megtapasztalt, megtörtént eseményeket feldolgozó mű Nagyboldogasszony ünnepén játszódik, és egy falusi vándortársulat soraiban az előadás közben gyilkosságba torkolló féltékenységi drámát dolgoz fel.


bajazzok1_foto_csibi_szilvia_600x535.png
Bajazzók
Fotó: Csibi Szilvia

Az ugyancsak a Hamburgi Opera művészeti igazgatója által színre vitt darab főszerepeit Kamen Chanev és Marcelo Álvarez (Canio), Létay Kiss Gabriella (Nedda), Alexandru Agache (Tonio), Szappanos Tibor és Balczó Péter (Peppe), valamint Haja Zsolt (Silvio) éneklik. Az Opera Zenekart az április 18-án, 25-én, 27-én és 28-án látható előadásokon Kesselyák Gergely vezényli.

Nagypénteken az Opera újkeletű hagyományaként az Erkel Színház ismét rövid időre mozivá alakul, és a Bernáth Büfében 21 órai kezdettel vetíti Mel Gibson színész-rendező nagyszabású A passió alkotását. A 2004-ben bemutatott film Jim Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Hristo Jivkov és Rosina Celetnano főszereplésével látható.


mate_passio1_foto_palyi_zsofia_600x400.png
Máté-passió
Fotó: Nagy Attila

Nagyszombaton és húsvéthétfőn Bach Máté-passiója Félix-Mendelssohn-Bartholdy átiratában idézi fel a keresztutat az Eiffel Műhelyházban. Az M. Tóth Géza rendező 2013-ban bemutatott, látványos animációjával kísért oratórium szólista szerepeit Szigetvárid Dávid, Kovács István, Fodor Gabriella, Schöck Atala, Megyesi Zoltán és Bakonyi Marcell énekli. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Csiki Gábor karigazgató dirigálja.


parasztbecsulet2_foto_nagy_attila_600x514.png
Parasztbecsület
Fotó: Nagy Attila

A húsvétvasárnap hagyományosan Mascagni műveinek jegyében telik az Operában. A koncertszerű Parasztbecsületből, valamint a Messa di Gloriából álló műsort ismét Kesselyák Gergely vezényli, míg az opera szólista szerepeit László Boldizsár, Komlósi Ildikó, Kelemen Zoltán Kálnay Zsófia és Balatoni Éva éneklik. Az Eiffel Műhelyház előadásaira ingyenes regisztrációs jegyek a jegy@opera.hu e-mail címen igényelhetők.