A pandémia alatt a nemrég alakult Exit Generáció társulata is folyamatosan próbált, aminek eredménye három új előadás.

A SEB és a Feljegyzések az egérlyukból előadások után szeptember 30-án a Hatszín Teátrumban Moliére egyik utolsó komédiáját, a Scapin furfangjait Karinthy Ferenc fordításában Dénes Viktor állítja színpadra. A címszerepben Pál András látható.

Az EXIT azt vallja: van kiút. Ma, amikor a valóság elől a digitális világba menekülünk, miközben a világ tele van feloldatlan konfliktusokkal, de mégsincs valódi párbeszéd az emberek között, a társulat elgondolkodtató megoldásokat szeretne felmutatni a közönsége számára színházi eszközök segítségével.

Dénes Viktor, a Scapin furfangjai előadás rendezője olyan lendületes vígjátékot hozott létre, amiben a klasszikus commedia dell’arte elemei ötvöződnek a hagyományos színjátszással, és amiben a vicc, a fizikai színház, valamint az emberi igazságok egyaránt megférnek egymás mellett. Mint általában a Moliére-darabok, ez a mű is több jelentésrétegű. Miközben az előadáson jól szórakozunk, a helyzetek és a figurák megnevettetnek, valószínűleg mély emberi igazságokon fogunk elgondolkozni.

Az Exit Generáció egy frissen alakult, fiatal alkotóművészekből álló csapat. A társulat két alapítója Dénes Viktor és Farkas Ádám színész-rendezők:

„Környezetünk, élethelyzetünk és kilátásaink azt hitetik el velünk, a jelen kor emberével, hogy a legtöbb, amit tehetünk, hogy lehetőségeink közül a legkevésbé rosszat választjuk. Korunk nagy krízisei, mint a klímaválság, a globalizációs problémák, a politikai megosztottság, a társadalmi egyenlőtlenségek kiéleződése vagy akár a koronavírus-jelenség hihetetlenül erős nyomást helyez mindannyiunkra, és bizonytalanságot szül. A szorongásból gyűlölet fakad, mely szétfeszíti nemcsak a közösségeket, de az egyént is. A feszültség feloldásához árnyalt válaszokra van szükség, ami többrétű gondolkodást igényel.”  

Az Exit Generáció tagjai úgy látják, eltévedtünk, útvesztőbe kerültünk. Ezért is használják szimbólumukként a labirintust. A görög mitológia aporia-nak nevezi a kiúttalanságot, azaz egy probléma feloldásához való eljutás nem biztos, hogy lehetséges. Ezzel szemben fogalmazta meg magát a társulat, amikor az EXIT nevet választották: az EXIT a felébredés, a jelen, a kitörés, a szabadság.

A
kiútkeresésre egy kiváló csapat állt össze. Olyan művészekkel dolgoznak együtt
(a teljesség igénye nélkül), mint Pál András, Adorjáni Bálint, Király Dániel,
Jászberényi Gábor, Domokos Zsolt, Pallagi Mellita vagy Varga Zoltán. Íróként
Hárs Anna és Mikó Csaba segíti munkájukat. 

Előadásaiknak
a Radnóti Tesla Labor, a Hatszín Teátrum és az RS9 Színház adott helyet.

Fotók: Scapin furfangjai/Éder Vera