Dobó Norbert balatonfüredi cukrász Szőke zserbó fantázianevű fagylaltja nyerte Az év fagylaltja vándorkupát és az aranyérmet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén.

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét kedden tartották Budapesten. A cukrászdák, kézműves-fagylaltozók versenyében a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mögött Ladányi László lett a második a szeghalmi Ladányi Cukrászdából, Lazy Berry fantázianevű fagylaltjával. Novák Ádám és Elek Rita tökmagos-málnás fagyija pedig a harmadik helyet érte el a szegedi Reök Kézműves Cukrászdából.

A mentes kategória győztese a szilvás fekete tea fagylalt lett, Wilheim Dávid alkotása a balatonmáriafürdői Pingvin Fagylaltozó és Cukrászdából. Második helyen Böröczky-Asztalos Ágnes Tök jó elnevezésű fagylaltja végzett a balatonszemesi Margaréta Fagyizóból, harmadik helyezést ért el a csokoládés kókusz sorbet, Reif Ferenc cukrász alkotása a polgárdi Dock Cukrászdából.

Az év fagylaltja versenyére nevezett fagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesítve és díszítve. A mindenmentes kategóriába hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal kerülhettek a versenyzők.

Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke hangsúlyozta: az elmúlt
években egyre jobb minőségű fagylaltokkal neveznek a versenyzők. Mint mondta,
idén is az egyensúlyt, a cukor, a zsiradékok és más összetevők harmonikus egyvelegét
és a kreativitást keresték az összetételben és a díszítésben.

 Az alapanyaggyártók, forgalmazók versenyét a szilvás-ropogós mandula granolával (Rétfalvi Attila, Master Martini Kft.) nyerte, a mentes kategória győztese a ribizlis mákfagylalt lett (Cseri Róbert, KEN Carpathia Kft.).   

A kézművesfagylaltok közül az összes döntőbe került alkotás megkapta A régió kiváló fagylaltja címet is.

Az év fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalttal neveztek. Kötelező íz idén sem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók, -forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.

Nyitókép: Magyar Cukrász Ipartestület