A fesztiválos hangulatú programban fél-egy órás koncerteket adnak azok a zenekarok, amelyeket az elmúlt évek-évtizedek során megihletett a Balaton. Érkezik a KFT, a Kelemen Kabátban, a Hősök, a Valmar, a Best of Balaton-kurátor Marsalkó Dávid csapata, a Halott Pénz pedig a balatoni szezon utolsó koncertjét adja. Az esemény a www.molnagyonbalaton.hu linken élőben is követhető lesz.

A Balaton ünnepén mostantól minden évben életműdíjat adnak át annak, aki a tizenegy tagú kuratórium döntése szerint évtizedek óta jelentős szerepet tölt be a Balaton turisztikai életében.

Idén az életműdíjat Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa kapja. „A Balaton régióban ma már egyre több a nívós étterem, többféle kategóriában. Az azonban nem kérdés, hogy a legnagyobb múltú, három évtizede működő Kistücsök étterem minden évszakban megbízható és állandó színvonalat képvisel. Olyan minőséget és a legnemesebb értelemben vett vendéglátást, amely csak a legjobbakra jellemző. A Kistücsök nemcsak országszerte, de bárhol a világban megállná a helyét. Családi vállalkozás ez, amelyben a tulajdonos szerepe rendkívül fontos. A kuratórium egyhangú döntése volt, hogy 2021-ben első alkalommal Csapody Balázs kapja a Best of Balaton életműdíját” – mondta Lobenwein Norbert, a fesztivál alapítója.

A Balaton ünnepén adják át a Balaton dalának járó díjat is.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis balatoni ihletésű dalok egész sora született, ezek közül a fesztivál szervezői több tucatot gyűjtöttek össze, amelyekre egy hónapon át szavazhatott a közönség. Mint a szervezők hangsúlyozzák, a Balaton ünnepe a szándékuk szerint minden elemében a Balaton legjobbjait mutatja be; igaz ez nemcsak a meghívottakra, de a vendéglátók körére is.

„A Balatoni Kör szervezésében azok a balatoni borászatok jelennek meg a helyszínen, amelyek a Best of Balaton 2021-es listáján is szerepelnek. A közönség és a meghívottak több helyen találkozhatnak azokkal a vendéglátókkal, akik ugyancsak a Best of Balaton idei kiválasztottjai. Saját ételekkel és standdal érkezik a Kistücsök étterem, bográccsal várja a vendégeket a zamárdi Rozmaring vendéglő, jelen lesz mások mellett a balatonkenesei G&D kézműves cukrászat és pékség, a Pörc, a BL Delikát, a Móni Süti és a Rusty Coffee” – közölte Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció vezetője.

A Mol Nagyon Balaton csapata 2021-ben indította útjára a Best of Balaton sorozatot. A produkció lényege, hogy minden évben egy tizenegy tagú kurátori csapat állítja össze azt a listát, amelyen olyan vendéglők, teraszok, kilátók, személyek és balatoni ügyek szerepelnek, amelyekért és akikért érdemes ellátogatni a Balatonra.

A Best of Balaton deklaráltan egy személyes lista, a kurátori csapatban az alapító páros mellett kilenc híresség vállalt szerepet: Gianni Annoni, Gyurta Dániel, Lábas Viki, Marsalkó Dávid, Ördög Nóra, Sebestyén Balázs, Till Attila, Trokán Nóra és Vecsei H. Miklós.

A Best of Balaton idei ötven résztvevőjéről ötven riportfilm készült, melyek a www.bestofbalaton.hu oldalon és az Index.hu-n láthatók.

Nyitókép: Bëlga. Forrás: Nagyon Balaton Official Facebook-oldal