Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitotta szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált az északkelet-lengyelországi Olsztynban.

Az olsztyni Stefan Jaracz Színház állandó repertoárjába kerülő Ősök ünnepi bemutatóját csütörtökön tartották, ezt követően a darab nyitotta a szombaton kezdődő és október 22-ig tartó, 2. Via Carpatia nevű fesztivált. 

A szemlén litván és szlovák társulatok előadásai mellett a Katona József Színház Melancholy Rooms című produkcióját is bemutatják a fesztivál záró estjén.

Emellett – vetítés formájában –  szerepel a fesztivál programjában a Katona József Színház Főtitkárok című drámája is Zsámbéki Gábor rendezésében. A darab szerzője, Spiró György, valamint Tasnádi István író a fesztiválon október 15-én részt vesznek Az európai színház és a háború című pódiumbeszélgetésen.

Mickiewicz fő művének, az Ősöknek Balázs Zoltán a második, a régi népi halotti szertartásokat felelevenítő részét vitte színpadra Lengyelországban. A keddi olsztyni sajtókonferencián a rendező elmondta: tudja, mit jelent Mickiewicz a lengyelek számára, milyen szerepet tölt be a lengyel színházban és irodalomban. A dráma második része azért érdekes Balázs szerint, mert nincs politikai üzenete.

„Nem érdekel sem a misztika, sem a politika, érdekel viszont az egyén és a közösség viszonya, különösen a kortársak és az őseink közötti viszony” – jelentette ki. Megjegyezte: ma az emberek az elhunyt hozzátartozóik búcsúztatásakor csak a szertartásokra összpontosítanak. „November közeledtével a temetőbe rohanunk, gyertyákat gyújtunk és virágokat helyezünk el. Ezek olyan rituálék, amelyeket gyorsan elfogyasztunk” – fejtette ki, felidézve: régen a haldokló embert a család nagy köre búcsúztatta. „Ma már nincs erre időnk vagy energiánk, sőt nem is érezzük ennek szükségét, eltompult a kapcsolatunk a spiritualitással” – mondta el Balázs Zoltán.

Az Ősök olsztyni előadása a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet támogatásával valósult meg.

Fotók forrása: Teatr Jaracza Olsztyn