A Föld körül keringő műholdak egyre növekvő száma miatt űrbalesetek veszélyére figyelmeztet az Európai Űrügynökség (ESA).

A dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában Josef Aschbacher főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan ütközések is előfordulhatnak, amelyek láncreakciót indítanak el, és hatalmas károkat okoznak, ezért globálisan elfogadott közlekedési szabályokra van szükség a világűrben.

Az ESA adatai szerint mintegy 8800 aktív műhold kering a Föld körül. Ezek közül messze a legtöbbet, mintegy ötezer Starlink műholdat az Elon Musk vezette SpaceX üzemeltet, amely ráadásul összesen mintegy 42 ezer ilyen eszköz felbocsátásra készül. „Folyamatosan csatlakoznak új szereplők, ezért szükség van megbízható közlekedési szabályokra a világűrben, amelyek minden helyzetben világosan lefektetik, hogy kinek kell kitérő manővert végrehajtania, kinek mi a feladata” – hangoztatta Aschbacher.

A SpaceX mellett 150 és 1200 kilogramm tömegű műholdak tízezreinek felbocsátását tervezi a Blue Origin, a One Web és kínai vállalatok is globális internethozzáférés megteremtése érdekében.

A képen 49 darab Starlink internetes műholdat szállító SpaceX Falcon 9 rakéta kilövése a floridai Cape Canaveralben. Fotó: NurPhoto via AFP / Paul Hennessy