A felfújható gumicsónakkal és a benne ülő, narancssárga mentőmellényt viselő bábukkal a migránshelyzetre hívta fel a figyelmet.

Fesztiválozók Glastunburyben. Fotó: Oli Scarff / AFP
Fesztiválozók Glastonburyben. Fotó: Oli Scarff / AFP

A neves brit fesztiválon, a Glastonburyn először Marina Abramović performanszművész vette rá a tömeget, hogy hétperces néma csendben forduljanak befelé és gondolkodjanak el a bolygó állapotán, amely szerinte jelenleg a pokol. Azoknak, akiknek nem volt teljesen egyértelmű az üzenet, segített szoborszerű, hófehér ruhája is, amely a béke nemzetközi jelképét formázta.

Ugyanaznap aztán egy másik művész meglepetésmutatványa is feltűnést okozott. Banksy, aki leginkább politikai és társadalmi témákat feldolgozó falfestményeiről ismert, egy felfújható gumicsónakot küldött a brit Idles együttes koncertjén a tömegbe. A csónak – amelyben narancssárga mellényt viselő bábuk ültek – hasonlít azokhoz, amelyekkel a migránsok próbálnak átkelni a tengeren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

A banda nem tudott Banksy mutatványáról, amely éppen annál a daluknál, a Danny Nedelko-nál tűnt fel, amely kifejezetten a bevándorlással foglalkozik, és olyan részleteket tartalmaz, mint: „A félelem pánikhoz vezet, a pánik fájdalomhoz vezet / A fájdalom haraghoz vezet, a harag gyűlölethez vezet.” Banksy később hivatalos Instagram-oldalán megerősítette, hogy ő áll a figyelemfelkeltő akció mögött.

A cikk forrásai itt és itt olvashatók.