(MTI) – Az idei kétnapos fesztivál az országos kézműves konferenciával indult. Kosztics István, a Pécsi Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta: a cigányság számára ez azért fontos kérdés, hiszen több száz évig a kézművességből élt a közösség. “Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az egyes mesterségek, mint például a kalányos, a lakatos, a kolompár a családnevekben a mai napig megtalálhatók” – hangsúlyozta.  

 
Kosztics István szerint ha lenne megfelelő központi akarat, ezeket a szakmákat fel lehetne eleveníteni a mai kor igényeinek megfelelően. Ki kellene használni azokat a készségeket, amelyek a cigányokban rejlenek.    
 
A szombaton kezdődő diszkrimináció ellenes nemzetközi konferencia kapcsán az elnök kiemelte: az ügy nemcsak helyben és Magyarországon fontos, hanem Európában is. A kérdésben szerb, bosnyák és horvát meghívottakkal cserélnek tapasztalatot a szakemberek a pécsi konferencián.  
 
A fesztivál keretében Krisztus ábrázolás a kortárs magyar képzőművészetben címmel pénteken kiállítás nyílt a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban. A programsorozatot Békési Sándor újságíró Csillagkarcolat című kötetének bemutatója, valamint Pethes Mária költő részvételével irodalmi est zárja szombaton.