A Miért kell? című dalban egyszerre kap helyett a szerelmi bánat, az elengedés és a buli, és még Bartók Béla munkássága előtt is tiszteleg a csavaros népi popzenében utazó Góbé. A zenekar szívesen nyúl a Bartók-örökséghez, 2021-ben megjelent Bartók 44 duó duplalemezéért Fonogram-díjat is kapott.

A szám zenei alapját az adta, ahogy a zenekar tagjai próbák közt és beállásokkor kísérleteztek és viccelődtek. „A hangbeálláson a tamburán különféle »sikálós«, ritmusos riffekkel kísérleteztem elektronikus megszólalásra hajazó, de akusztikus hangzásokat keresve. Az egyik ilyen beálláskor Áron (Czupi Áron, dob) szintén rákattant erre a keresgélésre és elkezdett rádobolni az egyik visszatérő »sika« témára, amibe a többiek is bekapcsolódtak. A zenei poénforrásból időközben formát öltött egy zenei alapgondolat, amelyből később a dal született” – mesélte Egervári Mátyás, a zenekar cimbalmosa.

Rigó Márton, a csapat hegedűse a Piros alma legurul a sárba kezdetű népdalt szerette volna dalba önteni, ugyanis az anekdota szerint ezt a népdalt hallotta meg Bartók Béla először, ezután fordult a népzenegyűjtés felé. A csapatnak korábban már született egy Bartók Béla című száma, amelynek alapgondolatait (bartóki zenei idézetek, tisztelgés a zeneszerző és népzenekutató munkássága előtt) szívesen folytatták volna; ráadásul lehetőleg hasonlóan újszerű, akusztikusan megszólaló, mégis elektronikus hangképeket alkotó formában.

Ezen két ötletből forrt végül egybe a Miért kell?, amelyről már Várai Áron, a Góbé frontembere beszélt: „A Miért kell? egy jó kis góbés folk-disco szám, ami az érzések felismeréséről, majd e reménytelen helyzetről, a szeretett nő kényszerű elengedéséről szól. Az alma szimbolizálja a szerelmet ebben a történetben. A zene egy lendületes, sodró folyam, amit a népdal alap lüktetése hozott magával, így segít a hallgatónak bulizva feldolgozni ezt a nehéz szituációt. Amellett, hogy Bartók Béla első gyűjtésén alapszik, amit 1904-ben a kibédi Dósa Liditől hallott – és azonnal fel is dolgozta a Székely népdal énekhangra és zongorára című művében –, egy másik darabjának részlete is elhangzik, az 1907-ben írt Három csíkmegyei népdal harmadik tételének eredeti dala. Na, ettől góbé a Góbé: autentika, modernitás és értékközvetítés izgalmas egyvelege.”

A dalhoz klipet is forgattak.

Az új számot a közönség élőben először március 3-án, az Akvárium Klubban hallhatja, ahol a Babcsán Projekt lesz a vendégük.

Nyitófotó: Komróczki Dia