DSC_0211_Copy

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár megnyitó beszédében elmondta: szeretnék, ha Bartók Béla üzenete most, a 21. században nem csupán a sztenderd koncertlátogató közönséghez érne el, hanem hagyatéka, szellemisége szélesebb társadalmi körök számára is nyitott lenne. ?Fontos, hogy az ilyen akciók, események, tárlatok támogatásban részesüljenek, ezért állt a kultúráért felelős államtitkárság 3,2 millió forinttal e kiállítás mögé? ? emelte ki. Hozzátette: a kormányzat 940 millió forintot fordít az idei Bartók-évre. Hogy miért pont ezt a nem kerek évfordulót választották? ? tette fel a kérdést Hoppál Péter. ?Fontos tudni, hogy a tavalyi esztendő, a 2015-ös év Bartók halálának 70. évfordulója volt, így a szerzői jogok nagy része 2016. január 1-jén felszabadult a védelem alól. Magyarországnak és a magyar kulturális intézményrendszernek pedig fontos kötelezettsége a bartóki életmű gondozása, ápolása, bemutathatóvá tétele, illetve társadalmasítása? ? jegyezte meg az államtitkár.

DSC_0196_Copy

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) elnöke, a Bartók-kiállítás projektvezetője és szerkesztője beszédében kiemelte: ennek a kiállításnak az a sajátossága, hogy az igazi közönség az a napi 10 vagy 100 ezer ember, aki beszáll ezekbe a metrószerelvényekbe. Ők a tablókon keresztül megismerkedhetnek Bartók Béla életművel.

A zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából idén megkezdődött Bartók-év keretében különösen nagy figyelemmel fordultak a 20. század magyar és egyetemes zenetörténetének kimagasló alakja felé ? mondta az elnök. ?Főként azért a kiállásért, amellyel minden alkalommal felemelte a szavát az üldözöttekért, a megbélyegzettekért. Számunkra Bartók példakép, hiszen fontos, hogy minden európai módon gondolkodó ember hasonlóképpen tegyen. Ezért vállaltuk e kiállítás elkészítését és megrendezését? ? hangsúlyozta Kirschner Péter.

 

DSC_0161_Copy

A 135 éve született Bartók Béla a 20. század legnagyobb hatású zeneszerzője, zenetudós és zongoraművész. A kiállítás Bartókról készült fényképek, különböző idézetek, különleges mozaikkockák segítségével villantja föl az alkotó világának, gondolkodásának meghatározó elemeit. A képekhez választott szövegek, visszaemlékezések mellett Bartók írásaiból, leveleiből és mindenekelőtt kompozíciói, dalai, kórusai, operája, kantátája költői vagy éppen népi szövegéből szemezgetve ismerhetjük meg mondanivalóját saját szövegválasztásaiban.

 

DSC_0240_Copy

A kiállítás 2016. március 23. és május 22. között tekinthető meg a 2-es, a 3-as, valamint a 4-es metró szerelvényeiben. A tárlat anyaga a Bartók Archívum munkatársai által 2006-ban készített kiállítás megújított változata. A tárlat kurátora Vikárius László, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet Bartók Archívumának vezetője.

Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond