Bartók neve a magyar zenei kultúra és hagyomány világszerte ismert és elismert védjegye. A zeneszerző számára különösen kedves helyszín volt a belga főváros, hiszen több koncertet is adott Brüsszelben 1930 és 1939 között, és rendszeres kapcsolatban állt Paul Collaer karmesterrel és Gertler Endre magyar származású, Belgiumban élő hegedűművésszel, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium tanárával.  

Bartok2_slide_copy

A 2015-ben nagy sikerrel megrendezett Első Brüsszeli Bartók Fesztivál, a zeneszerző 1945-ös halálának évfordulójára emlékezve jött létre azzal a szándékkal, hogy hagyományt teremtsen és utat nyisson a jövőbeni hasonló rendezvények számára. Az idei, Második Brüsszeli Bartók Fesztivál keretében a művész születésének 135. évfordulóját többek között koncertekkel, zenetörténeti szimpóziummal és egy tematikus kiállítással ünnepli a Balassi Intézet ? Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata. A Brüsszeli Bartók Fesztiválok célja, hogy minél több oldaláról ismertessék meg a Belgiumban élőkkel a zeneszerző páratlan művészetét és bemutassák, hogyan hatott Bartók munkássága más művészeti ágakra is Európában, mint például az irodalomra, vagy a képzőművészetekre.

 

A rendezvénysorozat partnerei: Dr. Carl Van Eyndhoven, a brüsszeli Bartók Béla Archívum elnöke, a budapesti Bartók Béla Archívum és a Belga Királyi Könyvtár

 

Programok:

Bartók Béla emlékére ? Hommage ? Bartók ? kortárs magyar művészek grafikaiból álló kiállítás:
2016. március 3. 19:00 ? Balassi Intézet Brüsszel

Bartók és barátai ? Hauser Adrienne, zongoraművész szólóestje

2106. március 3. 20:00 ? Balassi Intézet Brüsszel

Kodály és Bartók, oly közeli és oly különböző ? Nemzetközi konferencia:

2016. március 11. és 12. között ? Belga Királyi Könyvtár

 

Balassi Intézet ? Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata a budapesti Bartók Archívummal közösen kétnapos konferenciát rendez. A szeminárium keretein belül koncertet ad Kiss Péter (zongora) és Duleba Lívia (fuvola), valamint vetítik a Mozi zongorára című rövidfilmet, amelyben a 20. század történelméről készült archív filmrészletek jelennek meg Bartók Béla Mikrokozmosz című zongoradarabjaival megzenésítve.

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a brüsszeli Bartók szobornál

2016. március 24-én 18:00 – Place d’Espagne