A Pannon Filharmonikusok három évadra szóló meghívást kapott 2019-ben a Musikverein Musik der Meister sorozatába. A koronavírus-járvány miatt egy évvel kitolódott meghívás utolsó koncertje 2023. november 5-én, vasárnap este lesz az Aranyteremben.

A Pannon Filharmonikusok a neves, több mint 60 éves Musik der Meister sorozatba történő meghíváskor azzal a kérdéssel szembesült, ami az egyik legnagyobb kihívás egy előadóművészeti társulat életében: mit játsszon el a bécsi, klasszikus zenén nevelkedő, zeneértő közönség számára? Mi legyen az a 15 mű, amelynek előadásával bemutathatja azt a nívót, amelyet az ország egyik legkiemelkedőbb szimfonikus zenekaraként, a minőség nagyköveteként képvisel?

Az 1811-ben Pécsett megalapított zenekar a rangos bécsi felkérésnek szimbolikus jelentőséget is tulajdonított: az egykor Bécsből Pécsre települt Johann Georg Lickl az európai szemléletmódot, a zene határokon átívelő minőségének igényét ültette el annak idején a dél-magyarországi zenészek szívébe és a közönség fülébe. Ezt az évszázadokon át megújulni képes hagyományt kívánta az együttes megmutatni a vájt fülű bécsi publikumnak, mintegy meg- és visszaérkezve a zene fővárosába.

Bogányi Tibor vezető karmester és a zenekar vezetése úgy döntött, hogy nem bizonyítani, hanem muzsikálni fog az Aranyteremben. Ez a játék a művészek örömére is szolgál. Ott ülni azokban a székekben, ahol a nagy muzsikus elődök és a legkiválóbb ma élő előadók is ülnek, megtiszteltetés. Az együttes meg kívánta élni ezt az eseményt, ami az elmúlt 20 évben befektetett munka eredménye.


65439ee269dcb4f3b02a1a73.jpg
Bogányi Tibor vezető karmester. Fotó: Gyarmati Csaba

Egyrészt olyan műveket mutatott meg Bécsben, melyeket a bécsi közönség jól ismer, így meggyőződhet arról, hogy szakmailag milyen kiváló produkciókat nyújt a zenekar. Így került Brahms, Richard Strauss, Mozart, Schumann vagy Schubert a műsorokba. Ugyanakkor a magyar zeneszerzők, Liszt és Bartók sem maradhatott ki a kínálatból. Bruckner és Sibelius Bogányi Tibor személyes választása: a vezető karmester nagykövete a finn zenének, és rajongója Bruckner alkotásainak.

„A Pannon Filharmonikusok 20 éve megkezdett megújulásában számos nemzetközi zenekari példa állt a zenekar művészei és vezetése előtt. Az linzi Bruckner Orchester és a bécsi Tonkünstler Orchestra a legközelebb működő példák voltak számunkra. Nagy megtiszteltetés, hogy november 5-én e két zenekarnak lesz még koncertje aznap a Musikvereinban, amikor a pécsi együttes játszik este. Megtörtént az a szakmai nemzetközi pozícióváltás is, amit 20 évvel ezelőtt elterveztünk” – helyezte kontextusba az est jelentőségét Horváth Zsolt igazgató.

A 2023. november 5-i program egyfajta záróakkordja a zenekar bécsi bemutatkozásának. Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya után Bartók Béla II. hegedűversenye a Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf sok évre visszanyúló együttműködésének lecsiszolt, megmunkált darabja. A Páratlan Bartók-portré című közös előadásról tavaly koncertfilm is készült – ekkor is elhangzott ez a mű –, a színvonalát jelzi, hogy a Mezzo Televízió is műsorára tűzte. Az estet záró Bruckner-darab Bogányi Tibor sokéves zenekarépítő munkájának eredményeként szólalhat meg. A vezető karmester személyes vonzalma Bruckner szerzeményeihez a zenekar komoly fejlődésének is teret adott. A pécsi együttes az elmúlt évtizedben rendszeresen műsorára tűzte Bruckner összetett előadói kompetenciát igénylő műveit, így a magyar zenekari szcénában egyedülálló módon a szerző szimfóniáinak mindegyike az együttes repertoárjának része lett.

„Bruckner zenéje körülbelül nyolc éve érintett meg nagyon mélyen. Azóta minden szimfóniáját feldolgoztuk és műsorra tűztük, és elmondhatom, hogy a PFZ romantikus, bruckneri hangja a maga tónusában páratlan. Ezt a bécsi közönség is hallani fogja, és felemelő érzés, amikor zenészként olyan egyedi hangzást tudunk a zeneértő és ínyenc bécsi közönségnek nyújtani, ami hallhatóan minőségi és autentikus” – mondta Bogányi Tibor.

A Pannon Filharmonikusok nagy hangsúlyt fektet arra, hogy működése a közönség támogatását élvezze zenehallgatói és közösségi szinten is. A társadalmi beágyazottság sikerét mutatja, hogy az együttest második éve a zenekart szeretők sokasága elkíséri Bécsbe. A november 4–5-i hétvégén több mint 80 magyar zenebarát utazik el Bécsbe, ahol színvonalas kulturális programokon vesznek részt, majd a hétvége megkoronázásaként a Pannon Filharmonikusok hangversenyét hallgatják meg a Musikvereinban.

Nyitóképen a Pannon Filharmonikus Zenekar a bécsi Musikvereinban 2021-ben. Fotó: Dékány Zsolt