Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap a produkcióban, amelynek világpremierje a világkiállításon a magyar pavilon szervezésében valósul meg, a nemzeti nap kiemelt kulturális eseményeként.

Az előadás többek közt Guessous Mesi magyar–marokkói énekesnő, dalszerző, a hozzá csatlakozó muzsikusok, Szlama László, Said Tichiti, Smuk Tamás, Ölvedi Gábor, valamint a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara közreműködésével, az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a táncművészet kapcsolatára.

A produkcióban az autentikus népzenei előadásmód mellett fontos szerepet kap a klasszikus zenére és a jazzre jellemző szemlélet is. Bartók Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusának részletei például jazz-zenekarra hangszerelt változatban szólalnak meg a Modern Art Orchestra alkotóinak köszönhetően, és balettzeneként elevenedik meg Bartók Táncszvitjének néhány ikonikus tétele is.

 A Tiszta forrás elsőként vállalkozik arra, hogy olyan összművészeti produkciót állítson színpadra, amely Bartók arab népzenéhez kötődő munkásságát helyezi középpontba.

Az előadás alkotói a különböző népek zenéjének kölcsönhatására, a különböző kultúrák közötti párbeszéd természetességére igyekeznek felhívni a figyelmet, és ehhez olyan átélhető, izgalmas formát kerestek, amelyben sokféle műfaj alkot szerves egységet.

Az előadás magyarországi bemutatója április 8-án lesz a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken a Müpában.

Nyitókép forrása: Müpa