A sajtótájékoztatónak helyet adó Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma egyéves felújítás után a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg ismét, és az újragondolt állandó kiállítás mellett számos színes programmal várja az érdeklődőket ? mondta az esemény kezdetén Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, aki azt a cseppet sem meglepő tényt is elárulta: nincs még egy olyan este, amely annyi látogatót vonz, mint a Múzeumok Éjszakája, mely az idei évben 15. jubileumát ünnepli. ?Az Emberi Erőforrások Minisztériuma összességében 35 millió forinttal támogatja ezt a rendezvényt oly módon, hogy a költségvetés szabadtéri néprajzi múzeum fejezetében rendelkezésre áll 25 millió forint, ez pedig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter miniszteri keretének köszönhetően 10 millió forinttal egészül ki? ? jelentette be Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, aki beszédét egy kis visszatekintéssel folytatta. ?A 15 évvel ezelőtt még csak Budapesten megrendezett Múzeumok Éjszakája az idők során az egyik legnépszerűbb országos kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát és ha hiszik, ha nem, tavaly országszerte mintegy négyszázezer látogatója volt?, akik közül rengetegen választották a vidéki helyszíneket.

 

Nézzük a 2017-es évet!

 

Így folytatta Závogyán Magdolna, aki rögtön elárulta: több mint 320 intézmény mintegy 2000 programot regisztrált eddig a június 24-én megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen, mely a reformáció 500 éves évfordulójának megünneplése mellett a Múzeumok Éjszakájára is színes programokkal készül. Az értékőrzés ?napjainkban már nem kizárólag a múzeumi raktárak és könyvtári polcok megtöltését jelenti. Digitalizálódó világunkban új szemléletre van szükség?, ezért az idei tematikát ilyen kontextusból kívánjuk megközelíteni.

 

A különleges témához kapcsolódnak a szervezők által már korábban meghirdetett pályázatok is. A Nap Műtárgya pályázat a múzeumoknak szólt. Az intézmények által beküldött és kiválasztott alkotásokat a szeretlekmagyarorszag.hu Facebook-oldalán mutatják be a Múzeumok Éjszakáját megelőző egy hónapon keresztül, naponta 1-1 alkotást közzé téve, ráirányítva a figyelmet a közgyűjteményekben őrzött, sok csodálatos műalkotásra. A közönségnek szóló Be a múzeumba! pályázatra olyan hétköznapi tárgyakkal lehetett nevezni, amelyek jól kifejezik korunkat, ezért érdemes megőrizni azokat az utókor számára. A zsűri által kiválasztott 18 tárgyra ? melyek között van szelfibot, kutyagallér, kapszulás kávéfőző, drón és falra szerelhető biciklitartó is ? június 14-éig lehet szavazni a Múzeumok Éjszakája Facebook-oldalán. A zsűri és a közönség fődíjas alkotása elnyeri a jogot, hogy a Múzeumok Éjszakáján valódi kiállítási tárgy legyen belőle: az egyik tárgyat a Nemzeti Múzeumban, a másikat a Néprajzi Múzeumban tekinthetik meg majd a látogatók június 24-én az intézményekben professzionálisan installálva.

 

Idén először van szóvivője, ?arca? a rendezvénynek. Für Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művész azért is vállalta el a feladatot, mert szenvedélye a múzeumjárás, gimnazista korában ráadásul múzeumi pályára készült.

 

Fanatikus vagyok, mondhatni, múzeum mániás. Az én családomban nem múlhat el utazás anélkül, hogy megnézzünk egy gyűjteményt ? vallotta be mosolyogva Für Anikó, majd megosztotta a közönséggel néhány, múzeumlátogatáshoz kapcsolódó emlékét, melyeket hallva még az is elcsábult volna, aki ódzkodik a múzeumoktól. Már, ha van ilyen? ?A családi legendárium valahogy így szól, hogy nem voltam még hároméves és a Mezőgazdasági Múzeumba vitt el édesanyám, melynek az aulájában ott volt Kincsem csontváza egy nagy üvegtábla alatt. Az én anyukám elmondta, hogy miről is híres és én néztem sokáig, aztán feltettem azt a kérdést, hogy ?hol van róla a lója??.? Azóta is eszembe jutnak hasonlóan fontos kérdések, és azért járok olyan gyakran múzeumba, hogy ezekre választ kapjak ? húzta mosolyra a hallgatóság száját is a Múzeumok Éjszakája szóvivője, aki beszéde zárásaként kiemelte: annyi szörnyűséget tesz az ember a környezetével, annyi pusztítást végez, mégis, ha bemegyünk egy múzeumba, akkor rájövünk, hogy azért ?mégsem olyan nagy baj, hogy lemásztunk a fáról?. Amit a különféle gyűjteményekben látunk, az maga a kultúra, amit magunk mögött hagyunk és azért is megtisztelő a Múzeumok Éjszakája arcának lenni, mert ez a rendezvény egy csodálatos találmány, amely rávilágít erre a tényre.

 

A sajtótájékoztatón felszólalt Papp László, Debrecen polgármestere is, aki elmondta: városuk számára rendkívüli megtiszteltetés, hogy ebben az évben a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne lehet, és ez az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra való felkészülésben is kifejezetten jó megmérettetés. ?Igyekeztünk kitenni magunkért és olyan programot kínálni a látogatók számára, amely nemcsak Debrecent, hanem az egész országot megmozgatja.? A reformáció 500. évfordulója különösen fontos ?a legreformátusabb magyar város, Debrecen számára?, amely idén öt évfordulót is ünnepel: a magyar református egyház alapításának, a debreceni zsinatnak a 450., a Református Kollégium egyik nagy géniusza, Arany János születésének 200., Kodály Zoltán születésének 125. és az egyik legdebrecenibb magyar művész, Szabó Magda születésének 100. évfordulóját. ?Ha születhetett jó döntés a Múzeumok Éjszakája kiemelt vidéki helyszínének kapcsán, akkor most történt? ? mondott köszönetet Papp László, majd képzeletben a kulisszák mögé hívta a sajtó képviselőit.

 

Japán babák, lángoló csigák, friss festészeti tendenciák és erotika

 

? csak néhány téma a Múzeumok Éjszakája debreceni kínálatából. A látogatók rendhagyó tárlatvezetéseken, szamurájharc- és hagyományőrző bemutatókon, bábszínházi előadáson, valamint koncerteken vehetnek részt, hisz valamennyi kiállítóhelyen szerepet kapnak a társművészetek is. A Múzeumi Negyed intézményei mellett a Református Kollégium és a Nagytemplom is bekapcsolódik a programokba és egy igazi különlegességgel is készülnek Debrecenben az eseményre: hazahozzák Bocskai István Bukarestben őrzött jogarát, mely utoljára 1918 előtt volt látható Magyarországon. A Szépművészeti Múzeum az éjszakára Rodin Csók című munkáját kölcsönzi a debreceni MODEM-nek, de a tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően a Munkácsy-trilógiát is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója elmondta, hogy a közmédia M5 kulturális csatornája médiapartnerként segíti a Múzeumok Éjszakáját és szerepet vállal abban, hogy azok is betekintést nyerjenek a színes programokba, akik személyesen nem tudnak részt venni a rendezvényen. A sajtótájékoztatón Kassitzky Attila, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a Múzeumok Éjszakájával kötött hagyományos együttműködésük célja az, hogy olyan rejtett kincseket mutassak meg, melyek a kevésbé gyakorló múzeumlátogatók figyelmét is felkeltik. Hozzátette: az idei évben médiakampánnyal is támogatják a Múzeumok Éjszakáját, mely valóban azt teszi, amire Für Anikó rámutatott: ráveszi az embereket, hogy menjenek be a múzeumba és öleljék keblükre mindazt, amire az emberiség igazán büszke lehet.

 

A fővárosban ez évben is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 1700 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatakozott intézményekbe való belépésre, és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és ez elektromos kisautó körjáratok is.

 

A Múzeumok Éjszakája programjait megtalálják a www.muzej.hu oldalon.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond