Az Oscar-díjas Sam Mendes négy új filmet rendez a Beatles együttesről: egyet-egyet minden Beatles-tag szemszögéből.

Sam Mendes brit film- és színházi rendező, producer. Fotó: AFP / Robyn Beck
Sam Mendes brit film- és színházi rendező, producer. Fotó: AFP / Robyn Beck

Paul McCartney, Ringo Starr, valamint a néhai John Lennon és George Harrison családja már áldását adta a produkciókra, amelyek elkészítéséhez Mendes a zenei jogokat is megszerezte.

A négy filmet a Sony Pictures és Mendes Neal Street nevű produkciós cége gyártja. A mozis bemutatókat 2027-re tervezik. Az egyelőre nem derült ki, hogy egyszerre vagy egymás után forgalmazzák-e a produkciókat. A Sony közlése szerint erről még idén tájékoztatják majd a közönséget.

Mendes filmes projektje lesz az első forgatókönyv alapján készülő produkció, amelyhez a Beatles és az Apple Corps biztosítja a teljes körű biográfiai és zenei szerzői jogokat. Az 59 éves rendező korábbi filmjei között szerepel az Amerikai szépség, A fény birodalma, a Skyfall és a Spectre – A fantom visszatér is.

A Beatlest mindmáig a legnagyobb brit együttesként emlegetik az olyan klasszikussá vált lemezeiknek köszönhetően, mint a Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band és az Abbey Road. Legnépszerűbb számaik között van a Yesterday, a Hey Jude, A Hard Days Night, az Eight Days A Week, a Let It Be, a Come Together, a Here Comes The Sun, a Twist and Shout, a Love Me Do és a Help! Az együttes dalainak zömét Lennon és McCartney írta.

A BBC felidézte, hogy több mint 50 évvel a Beatles felbomlása után, tavaly novemberben jelent meg az együttes „utolsó dala", amely azonnal a brit slágerlisták élére ugrott. A Now and Then című számot eredetileg John Lennon vette fel egy 1970-es évekbeli demóanyagra, az együttes két életben lévő tagja, Paul McCartney és Ringo Starr pedig tavaly öntötték végső formájába.