Elöntötte a víz a prágai Állami Opera felújított épületének alagsorát szerdán este, amikor nagy erejű, jégesővel kísért szélvihar söpört végig Közép-Csehországon.

A Nemzeti Múzeum és a Főpályaudvar között álló, évekig tartó felújítás után 2020-ban átadott épület alagsorában van egyebek között a színpadot mozgató technika egy része, a próbatermek és a színházi kellékek raktárai is. Tomás Stanek, a Nemzeti Színház szóvivőjének csütörtök reggeli tájékoztatása szerint a kár felmérése folyamatban van, az egész épületben kikapcsolták a villanyt, a mentési munkák még tartanak.

Martin Kavka, a prágai tűzoltóság szóvivője szerint víz került néhány újonnan rekonstruált terembe is, vélhetően jelentős károk keletkeztek. „A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővizet a környék csatornái nem tudták elnyelni, ami a színház alagsorának elöntéséhez vezetett” – mondta a tűzoltóság szóvivője.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet, amely a Nemzeti Színház részeként működik.

A szélvihar idején villámcsapás érte a közszolgálati televízió prágai főépületén lévő antennarendszert is, emiatt az egyes csatorna adása rövid ideig szünetelt. A kiadós esővel kísért szélvihar szerdán este fennakadásokat okozott a prágai tömegközlekedésben és a regionális vasúti közlekedésben is.

A képen a prágai Állami Opera épülete. Fotó forrása: Nemzeti Színház, Csehország