Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően újra látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban.

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, amely mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, és ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító királyi palota foglal el. Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, mint feltételezik a kutatók. Köztük van az időszámításunk előtt 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is.

Aigai Krisztus előtt 410-ig volt a Makedón királyság fővárosa. A palotát régészek szerint időszámításunk előtt 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatások során hozták felszínre.

A legutóbbi karbantartási, restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek az Európai Unió társfinanszírozásával. Az athéni kulturális tárca szerint több mint 20 millió euró (7,5 milliárd forint) volt a restaurálási munkálatok költségvetése. Aigai mintegy 70 kilométerre található nyugatra Szaloniki kikötővárostól.

Fotó: AFP / Sakis Miltrolidis