Befejeződött Marrákes környékén a Filmintézet támogatásával készülő Sirokkó című mozifilm forgatása. A forgatási időszakban bekövetkezett a valaha volt legnagyobb földrengés Marokkóban, amely külön kihívás elé állította a készítőket.

A Yassine Marco Marroccu rendezésében, Taschler Andrea producer vezetésével készülő film stábja a napokban épségben hazatért a földrengés sújtotta észak-afrikai országból. A film utómunkálatai hamarosan megkezdődnek.

A Sirokkó című film egy férfi odüsszeiájának története, aki a ’60-as évek elején átszeli a Szaharát, hogy rátegye a kezét egy megfeneklett hajó kincset érő rakományára. A nemzetközi színészgárdával és stábbal készülő film a huszadik századon átívelve egy személyes történeten át mutatja be Európa és Afrika napjainkban is tartó összetett viszonyát.

A négy szakaszban folyt forgatás tavaly májusban kezdődött marokkói és magyarországi helyszíneken. A 38 napos forgatás során a stáb járt a Szaharában, Casablancában és Tarfaya városában is, ahol egykor Saint-Exupéry állomásozott és kezdett bele A kis herceg megírásába.


650aca50789fddcb5346db7a.jpg
Az első magyar-marokkói koprodukció, a Sirokkó című mozifilm forgatása

„A marokkói földrengést azért is volt elképesztő megélni, mert pontosan aznap forgattuk a forgatókönyvből azt a részt, amikor a főszereplők megérkeznek az 1960-as nagy, agadiri földrengés után a romos városba, ahol épp folyik a mentés” – mesélte Taschler Andrea producer. „Ez egy valós történelmi háttér a filmünkben, és a mai napig erősen benne van a marokkói köztudatban. A jelenetet egy casablancai helyszínen vettük fel, egy lerombolt, átépítésre váró városrészben a tengerparton, majd aznap éjszaka megéltük a valós földrengést, ami a valaha volt legnagyobb Marokkóban. Az epicentrumban 8-as erősségű volt, ami közel volt a pár nappal azelőtti forgatási helyszínünkhöz, itt azóta is tartanak a mentési munkálatok, és tragikus a helyzet” – tette hozzá a producer.

A rendező és a producer forgatókönyvéből készülő Sirokkó című film operatőre Győri Márk és Pálos Gergely, látványtervezője Esztán Mónika, jelmeztervezője Szakos Kriszta, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Vranik Roland, magyar főszereplője Menszátor-Héresz Attila. A Sirokkó című alkotás a tervek szerint jövőre lesz látható a hazai mozikban.

Fotók: Mirage Film / Szilágyi Lenke