A színház, a zene, a képzőművészet és az irodalom mellett az idén a film és a tánc műfaja is képviselteti magát a rendezvénysorozaton, amelynek vendége ezúttal Beregszász lesz. A miskolci színház számára ez az egyik legfontosabb fesztivál, amelyen minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatják be.

Sodró Együttes
Fotó forrása: karpatinfo.net

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a háromnapos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson. Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve autentikus zenével és néptánccal lesz látható. A Lila ákác című előadás alkalmával egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház színpadán. A beregszásziak bemutatják a Zoltán újratemetve című produkciót is, amely egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán, a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén.

Törőcsik Mari és Trill Zsolt A Szarvassá változott fiú című filmben
Fotó forrása: 2016.filmhet.hu

A Határtalan Napok programjai között idén filmvetítés is szerepel. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményéből Vidnyánszky Attila 2003-ban rendezett színházi előadást, 2014-ben pedig a művet filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

A képzőművészeti kiállításon több mint tíz művész alkotásaiból látható válogatás a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

Nyitókép: Lila ákác. Fotó: Szekunda László