fbpx

Betlehem, ahol Jézus és a street art találkozik – Adventi kiállítás a Deák17 Galériában

Betlehem, Jézus születésének helyszíne szimbolikus hely, ugyanakkor egy ma is létezó, multikulturális város, ahol ókori romoktól középkori keresztény templomokon és muszlim mecseteken át hatalmas, határzáró betonfalakig és Banksy által festett street art alkotásokig sok minden található.

A Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center által meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy közös gondolkodásra hívjon arról, mit is jelent számunkra ma Betlehem.

A galéria a pályázatot ennek értelmében két témában hirdette meg. A diákalkotók a betlehemi istállóra és a mai Betlehemre is reflektáltak. Sok alkotásban megjelenik a szent család és az Újszövetségből jól ismert történet, miszerint a várandós Szűz Mária és József számára nem akadt lakás Betlehem városában, és így került sor Jézus születésére egy egyszerű istállóban.

Kiss-Zeke Vendel alkotása

Emellett a város 20–21. századi története is érdekes. Betlehem palesztin város Izraelben számtalan keresztény emlékkel. Idővel magas falat emeltek köré, és csak a katonai ellenőrző pontokon keresztül lehet bejutni a városba. Ez a fal, az egykori berlini falhoz hasonlóan, számos utcaművészt megihletett – az elsők között Banksyt, aki több helyen is otthagyta a kéznyomát. A város konfliktusokkal terhelt története és a vallási, etnikai sokszínűség, illetve a béke témája is sok diákalkotót megihletett.

Gilyán Janka Klára munkája

Betlehem tehát nemcsak egy város, hanem egy szimbólum, egy jel, amin keresztül kapcsolódhatunk történelemhez, valláshoz, békéhez, és ami teret adhat saját vélemények, ötletek, gondolatok kifejezésére is. Ahogy tették azt azok a tehetséges diákok, akiknek munkáit büszkén mutatja be egyidejűleg a két testvérváros két intézménye, a Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center.

A kiállítás december 7-én 17 órakor Garami Gréta művészettörténész beszédével nyílik meg, és december 17-ig látogatható. További információ itt.

A nyitóképen Dávid Anna, Dávid Eszter, Gantner Dóra, Gyarmati Emese és Kováts Villő alkotása.

Fotók forrása: Deák17 Galéria

A rovat további cikkei