A Prae Kiadónál megjelent Bevezetés a képregénytudományba stílszerűen képregény formájú útmutató, amely a fiatal tudományág legfontosabb területeit veszi sorra.

A képregénytudomány (Comics Studies) interdiszciplináris tudományterület, amely a történeti megközelítésen túl vizsgálja a képregények formai tulajdonságait, saját kifejezőeszközeit, kölcsönhatásait más művészeti ágakkal, és olyan fontos témák ábrázolását, mint a társadalmi folyamatok, az emlékezet vagy a szuperhősök.

Ez a képregény formájú útmutató a fiatal tudományág legfontosabb területeit veszi sorra. A kalauzt az Oxford Comics Network tagjai írták és rajzolták, az angol eredetit az Oxfordi Egyetemen működő Oxfordi Bölcsészettudományi Központ adja ki.

„Az Útmutató a képregények tanulmányozásához, ahogy a címe is ígéri, jól látható turistajelzésekkel segít eligazodni a képregényekhez köthető asszociációk erdejében, és rendszerezi azokat a módokat, ahogy az angol-amerikai eredetű képregénytudományban ezt a sokszínű médiumot vizsgálni szoktuk. Különleges kiadvány ez, hiszen nemcsak szöveggel érvel, magyarázataiban a teljes képregényes eszköztárat felvonultatja. Ezzel az alkotók folytatják a Scott McCloud által elkezdett és az elmúlt években főként Nick Sousanis által képviselt hagyományt: az elméleti megfontolásokat nem választják el a gyakorlattól” – fogalmazott az előszóban Szép Eszter fordító. A kiadványban egy interjú is olvasható Nick Sousains-szal, aki a diszciplínák közé nem szorítható emberi kreativitásról és az összetett, sokszor vizuális gondolkodási folyamatainkról írta és rajzolta Unflattening (Kilaposítás) című képregénykönyvét.

A könyv ingyenesen letölthető itt, vagy lapozható formátumban megtekinthető itt.

Az ötös számú vágóhíd című Kurt Vonnegut–Albert Monteys–Ryan North-képregényt ebben a cikkünkben elemeztük,  a 2021-es Képregényteraszról itt számoltunk be, Lakatos Istvánt pedig Nimue néven alapított gyermek- és ifjúsági képregénykiadójáról ebben az interjúban kérdeztük.

Fotó forrása: Shutterstock