Torok1

A grafikák többsége színes tusrajz, a kiállítás címét adó Teremtés egy kompozíciós sorozat, amelyben a bibliai teremtés hat napját örökítette meg ? tette hozzá az alkotó. Emellett a március 23-áig látogatható tárlaton az építész által 1980-tól napjainkig tervezett templomok egy részének makettje is szerepel: többek között a nyársapáti katolikus templom, a révfülöpi templom vagy a budapesti Magyar Szentek Temploma. Török Ferenc kiemelte, hogy most épül egy kis zarándokkápolna Kozárdon, a Mária út egyik állomásán. A grafikák 2000 és 2008 között születtek. Mint elmondta, 2000-ben egy súlyos betegség során kezdte el megrajzolni bibliai olvasmányélményeit, később pedig a Szentföldön járt több helyen a feleségével, az út által inspirált grafikai munkái a helyszínen készített skiccek nyomán születtek.

Torok2

 

Török Ferenc Kossuth-díjas építész 1935-ben született Budapesten, 1955-ben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen Rados Jenő, Pogány Frigyes és Csonka Pál irányítása alatt. Az 1982-es évben építész-oktató munkásságáért és alkotó építészeti tevékenységéért Ybl Miklós-díjban részesült, 1995-ben építészeti, különösen templomépítési, valamint iskolateremtő oktató munkásságáért pedig megkapta a Kossuth-díjat. Az alkotó 2014-ben az elsők között kapta meg a Nemzet Művésze címet.

Torok3

 

Nevéhez többek között olyan épületek fűződnek, mint Edelény és Ábrahámhegy templomai, a máriapócsi zarándokház, a pannonhalmi főapátság külső rekonstrukciója, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ökumenikus imaháza, a szentendrei művésztelep, a budavári OTP-házak, a budapesti Vidámpark elvarázsolt kastélya vagy a tatai uszoda. Török Ferenc tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, a Magyar Építészkamarának, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének is.

 

Forrás: MTI

Fotó: Várnegyed Galéria Facebook-oldala